Sursa foto:
Contul curent este un instrument bancar de zi cu zi cu ajutorul căruia se pot administra ușor și eficient banii. Contul curent este destinat tuturor tranzacţiilor bancare, de la plăţi lunare cum ar fi chiria, telefonul, energia electrică până la plăţi ocazionale.
Acest cont este utilizat pentru păstrarea banilor, efectuarea plăților, încasarea mijloacelor bănești sau pentru realizarea transferurilor bancare. Contul curent poate fi deschis în Lei, Euro, dolari americani sau în alte valute. Sumele prezente în sold beneficiază de o dobândă la vedere, termenul este nelimitat și accesul la mijloacele bănești se face fără restricții. În contul curent suma poate fi depusă și retrasă în orice moment, fară a face o rezervare. Alimentarea contului este posiblilă, fie prin salariu ce poate fi virat direct în cont, prin transferuri, fie prin alte depuneri.
Contul curent poate fi deschis în orice filială sau agenție bancară din Republica Moldova. Contul curent dacă este atașat pe un card poate fi verificat atât prin bancomatele băncii emitente/acceptante, cât și prin intermediul sistemelor de deservire bancară la distanță, puse la dispoziție de către băncile comerciale (prin internet sau prin utilizarea SMS-urilor).
Conturile curente se caracterizează și printr-un un larg număr de comisioane aplicate pentru fiecare operațiune efectuată de către bancă, precum ar fi operațiunile cu numerarul, decontările în valută națională sau în valută străină, transferuri rapide și alte operațiuni executate de către bancă (vezi tabelul).
Pentru a deschide un cont curent persoanele fizice trebuie să prezinte doar copia actului de identitate al titularului de cont și să completeze cererea de deschidere a contului. Atât persoanele rezidente, cât și cele nerezidente pot să deschidă un cont curent, însă în cazul persoanelor nerezidente comisionul de deschidere este mai mare. Prețul pentru deschiderea contului curent este diferit și în cazul tipului valutei. Costurile deschiderii contului curent în valută străină este mai mare decât pentru cea în valută națională.
În Republica Moldova majoritatea băncilor nu percep comision pentru deservirea lunară sau anuală a contului curent, însă sunt bănci care percep aceste comisioane. De exemplu Moldova Agroindbank deservește contul curent lunar pentru o contravaloare de 1 leu, iar deservirea contului în Banca Socială poate ajunge până la 30 de lei anual. În prezent băncile locale au tendința să aplice acest comision care se va plăti lunar sau anual (vezi tabelul).
Prețurile pentru obținerea unui extras de cont curent variază de la o instituție la alta, în dependență de perioada ce este atestată în extras. Majoritatea băncilor pot transmite extrasele clienților lunar, trimestrial sau anual sau de câte ori se acumulează o pagină completă de operațiuni bancare. Majoritatea băncilor oferă acest serviciu gratis, însa unele bănci ca Comerțbank, Energbank și Moldindconbank percep un comision de 20 de lei și respectiv 50 de lei pentru celelalte 2 bănci. Pentru eliberarea duplicatelor extraselor băncile percep un comision fix, spre exemplu Banca de Economii percepe 10 lei pentru fiecare duplicat, iar Moldova Agroindbank percepe un comision de 25 lei.
În momentul solicitării de către client a extrasului de cont, banca poate percepe un comision în dependență de perioada pentru care este eliberat extrasul. De exemplu acordarea unui extras pentru perioadă precedentă anului curent costă la Energbank 100 de lei, la EuroCreditBank 10 lei, iar la Mobiasbanca 100 de lei.
În practica intenațională conturile curente ca și în Republica Moldova sunt cele mai solicitate produse bancare. În România rata medie a dobânzii pentru contul curent în euro ca și în Ucraina este în mediu de 0,1%, iar pentru valuta națională este de 3%. În Ucraina dobânda este mai mică pentru valuta națională de aproximativ 0.5%. În Marea Britanie băncile oferă privilegii mai mari pentru acest tip de cont în cazul cand suma depășește 5000 de lire sterline. Băncile engleze nu oferă dobânzi pentru sumele depuse de până la 5000 de lire sterline, iar pentru sumele ce depășesc această sumă dobânda poate ajunge la unele bănci chiar pană la 3%.
Comisionul de administrare mediu în România este de 2,5 RON. În Ucraina costul lunar pentru administrarea acestui cont este de 3 hrivne (UAH), iar în Marea Britanie costul lunar poate ajunge chiar până la 16 lire sterline, însă banca oferă privilegii precum ar fi returnarea unor procente din unele plăți precum ar fi facturile.
Conturile curente oferă o multitudine de avantaje:
- Contul are o dobândă mică pentru banii disponibili din sold;
- Depuneri și retrageri de numerar în funcție de necesități, fără limitare de sume.
- Se pot efectua o varietate de viramente și operațiuni bancare de la orice unitate a băncii.
- Operațiuni de schimb valutar.
- Se pot efectua diverse plăți indiferent de valuta în care este deschis contul.
- Transferuri către conturi deschise la o altă bancă din țară sau străinătate.
- Se pot efectua transferuri rapide.
- Opțional se poate atașa contului curent un card de debit cu utilizare națională și internațională în dependeță de categoria cardului.
- Opțional banca poate expedia extrasul de cont consolidat, detaliat cu toate tranzacțiile efectuate.
În tabelul de mai jos sunt precizate tarifele și comisioanele la diferite instituții bancare pentru deschiderea, administrarea contului, cât și pentru eliberarea numerarului din cont.
![](/app/webroot/uploaded/Conturi%20curente.jpg)
Autor: Liviu Guțuleac
Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: bancamea.md