Parlamentul a adoptat recent, în lectură finală, un nou proiect de lege care consolidează protecția consumatorilor de servicii financiare și sporește responsabilitatea furnizorilor. Aceasta este o primă etapă în procesul de modernizare a cadrului legal din domeniu și de aliniere la standardele europene, se arată în comunicatul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).
Noua lege extinde sfera de acoperire a consumatorilor protejați, inclusiv prin:
-
supravegherea de către CNPF a modului în care se colectează datoriile pe contractele de credit de consum;
-
aplicarea acelorași drepturi pentru beneficiarii de credite acordate de Asociațiile de Economii și Împrumut;
-
includerea fidejusorilor (garanților) în aria de aplicare a Legii nr. 202/2013 privind contractele de credit de consum;
-
supravegherea intermediarilor în vânzarea bunurilor în credit și a asistenților în brokeraj.
Totodată, creditorii vor fi obligați să adopte politici interne pentru restructurarea datoriilor în cazuri de dificultate financiară, iar graficul de plăți va deveni parte obligatorie a informației precontractuale, sporind transparența în relația cu debitorii.
Printre alte prevederi importante se numără:
-
aplicarea clară a dobânzilor de întârziere, pentru a evita abuzurile;
-
stabilirea unei metode unice de calcul pentru reparația cu piese originale, în baza primei înmatriculări a vehiculului;
-
introducerea obligativității evaluării nevoilor consumatorilor înainte de semnarea contractelor de asigurare;
-
digitalizarea completării formularului de constatare amiabilă;
-
reglementări clare privind produsele combinate (de exemplu, credite cu componentă de asigurare) și publicitatea serviciilor de asigurare.
Legea instituie și un mecanism mai eficient de soluționare a reclamațiilor, cu un termen-limită de 15 zile lucrătoare pentru răspuns din partea furnizorului. În caz de nemulțumire, consumatorul va putea sesiza CNPF sau instanțele de judecată.
Pentru a combate practicile incorecte, CNPF va avea posibilitatea de a efectua „cumpărături de control” – o măsură de supraveghere activă care va permite identificarea încălcărilor greu de detectat prin metode tradiționale.
Noul cadru legislativ marchează un progres în protejarea intereselor financiare ale consumatorilor și promovează un comportament mai responsabil din partea furnizorilor de servicii financiare.