Azi: € 19,6123 lei 0,0150 $ 17,2325 lei 0,0171
Ma: € 19,5831 lei 0,0292 $ 17,2470 lei 0,0145

Ce se întâmplă când retragi de urgență banii din bancă?

Ce se întâmplă când retragi de urgență banii din bancă? Sursa foto: chatgpt.com

Echipa bancamea.md a fost curioasă să afle ce se întâmplă, în mod concret, atunci când oamenii decid să-și retragă de urgență economiile din bancă — fie din motive personale, fie pe fondul unui context economic sau politic tensionat. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează lucrurile, l-am întrebat pe Eugen Ghilețchi, expert în finanțe și piețe de capital, care ne-a oferit câteva repere utile.

 

 „Dacă mijloacele bănești se retrag de urgență dintr-un cont curent, aceștia, de regulă, pot fi accesați imediat, fără penalități sau comisioane. Este exact motivul pentru care este important ca cel puțin o parte din fondul de rezervă să fie păstrat în active lichide – economii care pot fi transformate rapid în numerar”, explică Eugen Ghilețchi.

 

Un cont curent sau un cont de economii flexibil oferă acces rapid, dar dobânzile sunt aproape inexistente. În schimb, depozitele la termen vin cu un randament ceva mai bun, dar implică limitări în caz de retragere anticipată.

 

 „Dacă banii se află într-un depozit la termen, retragerea urgentă poate duce la pierderea dobânzii acumulate sau chiar la aplicarea unor penalități. Aceste instrumente sunt mai potrivite pentru obiective financiare pe termen mediu, nu pentru situații de urgență”, spune expertul.

 

Dar ce se întâmplă dacă mulți oameni retrag simultan banii din conturi? Pot apărea efecte la nivel de sistem, cum este fenomenul cunoscut sub numele de panică bancară (bank run). În astfel de situații, chiar și băncile sănătoase pot întâmpina dificultăți, deoarece banii deponenților nu sunt păstrați integral în numerar, ci sunt investiți și reintegrați în circuitul economic.

 

 „În Republica Moldova, nu am avut în istoria recentă vreo panică bancară care să pună în pericol sistemul financiar. Nici în timpul pandemiei, nici la începutul războiului din Ucraina nu s-au înregistrat retrageri suficient de masive care să creeze riscuri sistemice, chiar dacă în câteva instanțe am văzut cozi la bancomate sau la ghișeele băncilor.”, adaugă Ghilețchi.

 

În prezent, băncile din Moldova dispun de rezerve solide de lichiditate, iar cadrul de reglementare obligă instituțiile financiare să fie pregătite pentru astfel de scenarii. Sistemul este stabil, iar fondurile clienților sunt gestionate cu prudență.

 

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!