Azi: € 19,5290 lei 0,0416 $ 17,1865 lei 0,0169
Mâine: € 19,4919 lei 0,0371 $ 17,2015 lei 0,0150

Cardul de debit și cardul de credit – se exclud sau se complementează?

Cardul de debit și cardul de credit – se exclud sau se complementează? Sursa foto: myimagecollection.net

Exista două tipuri de carduri: de debit și de credit. În Republica Moldova, populația cunoaște mai mult despre cardul de debit, care este un card bancar ce permite plăți sau retrageri de numerar în limita fondurilor proprii existente în contul tău. În alte țări însă cardurile de credit sunt un produs bancar mult mai consacrat. Ce înseamnă un card de credit, prin ce se deosebește de cardul de debit, dar și de cardul de debit cu overdraft citiți în continuare. 

Așa cum s-a menționat mai sus, un card de debit îți permite să cheltuiești atât cât ai pe cont. Un card de credit permite posesorului acestuia să acceseze o limită de credit, având o perioadă de grație în care nu se percepe dobândă. Dobânda se plătește doar pentru sumele folosite efectiv în afara perioadei de grație și pentru sumele pe care le retragi de la bancomat.

Limitele de credit în cazul cardului de credit sunt stabilite pe baza analizei bonității solicitantului cardului. Un avantaj important al cardurilor de credit îl reprezintă posibilitatea de rambursare a sumei utilizate într-o perioada mai îndelungată. Dacă însă rambursezi suma până la expirarea perioadei de grație, atunci înseamnă că vei plăti 0% dobândă.

Totuși, evită să folosești cardul de credit la cumpărături zilnice sau la bancomat, doar de dragul cash-ului pe care dorești să-l ai în buzunar. Vei avea de plătit dobânzi și comisioane de retragere pentru o cauză de nimic. Folosește deci cardul de credit cu multă chibzuință.

Populația din Moldova, în special cei care dețin carduri salariale, pot bifa și opțiunea de a fi un card de debit cu overdraft, ceea ce le-ar permite să cheltuiască mai mult decât au pe cont. Totuși, există o mare diferență dintre cardul de credit și cardul de debit cu overdraft – diferența e că în cazul overdraftului, posesorul cardului va trebui să achite imediat dobânda pentru banii folosiți din descoperitul de cont acordat de bancă. Deci nu există nicio perioadă de grație în cazul cardului de debit cu overdraft.

Pe site-urile băncilor comerciale din Moldova vei găsi detalii privind emiterea și utilizarea cardurilor de credit în special în compartimentul ce ține de credite și nu în cel ce se referă la carduri.

Moldova-Agroindbank eliberează carduri de credit oricărei persoană fizică, angajată în câmpul muncii de cel puţin 6 luni, cu un salariul brut / venit net de minim 1650 lei lunar. MAIB oferă clienților mai multe tipuri de card de credit, valoarea maximă a creditului putând ajunge la 300 mii lei.

Moldindconbank nu impune un nivel minim al salariului pentru beneficiarii de carduri de credit, dar are drept condiții să dețină cetăţenia Republicii Moldova, viza de reşedinţă permanentă în Republica Moldova și un loc de muncă permanent, cu o vechime la locul de muncă actual de minim 6 luni, iar pentru clienţii preferenţiali – minim 3 luni. Totuși, nivelul salariului determină valoarea maximă a creditului în cazul creditului standard (maxim 5 salarii nete), iar în cazul celui preferențial – se oferă maxim 50 mii lei.

Victoriabank are mai multe tipuri de carduri de credit – magic și revolving, dar și un card multifuncțional care îndeplinește inclusiv rolul de card de credit. Aceste carduri au condiții diferite ca perioadă de creditare, dobânzi, suma maximă a creditului. O esențială diferență între cardul de credit magic și cardul de credit revolving este că în cazul primului nu există o perioadă de grație, iar în cazul celui de-al doilea, dacă se solicită în credit o sumă între 30 și 50 mii lei, este nevoie și de gaj.

Mobiasbancă Groupe Societe Generale de exemplu oferă un card de credit exclusiv destinat femeilor – card de credit Cherie Cherie. Pe lîngă perioada de grație de 60 de zile, acest card oferă posesorului și reduceri la magazine sau saloane de frumusețe.

Perioadele de creditare diferă, variind de la jumătate de an până la 3 ani. Ratele dobânzilor variază de la bancă la bancă, fiind în jurul a 20% anual. Trebuie să fiți însă atenți și la comisioanele care se aplică, dar și procentele de penalitate – dacă lucrătorii bancari nu vă informează, puneți întrebări privind aceste aspect. În perioada de grație, rata dobânzii este 0%. Perioadele de grație la fel diferă de la o bancă la altă, variind între 30 și 60 de zile.

Pachetul de documente necesar a fi prezentat pentru obținerea cardului de credit de asemenea este stabilit de fiecare bancă în mod individual și este diferit, dar în linii generale va trebui să completați o cerere de credit-formular oferit de bancă, să aveți buletinul de identitate, carnetul de muncă (copia), certificatele privind salariul net lunar pentru ultimele luni (depinde câte luni solicită banca).

În concluzie, cardul de debit și cel de credit nu se exclud reciproc, ci din contra este chiar preferabil să le ai pe ambele, fiecare prezentând avantajele sale specifice. De exemplu, vei remarca la multe companii aeriene și nu numai că poți face plata online/la telefon pentru produsele lor (bilet de avion, bagaj etc.) doar cu cardul de credit și dacă nu ai un astfel de card riști să ai cheltuieli suplimentare în numerar (când faci check-in de exemplu) sau în general să nu poți face comanda dacă vorbim de e-commerce.

Autor: Daniela Dermengi

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: bancamea.md

Noutăți similare