Azi: € 18,9294 lei 0,0834 $ 17,7607 lei 0,0583

BNM pune în circulație 3 monede dedicate celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova

BNM pune în circulație 3 monede dedicate celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova Sursa foto: bnm.md

Începând cu 26 august 2021, Banca Națională a Moldovei pune în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, un set de monede comemorative dedicate aniversării a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Acestea vor completa seria „Evenimente istorice”.

Monedele sunt prezentate în set din trei piese și au semnificația unui parcurs istoric de 30 de ani: trecutul, prezentul și viitorul. Fiecare monedă reflectă titluri celebre de versuri devenite șlagăre:

  • „O libertate, sfântă libertate” (autorul poeziei „Libertate” – Ion Hadârcă; compozitor – Anatol Dumitraș; interpretă – Angela Bucico);
  • „Inima mea e Moldova” (versuri – Simion Ghimpu; compozitor – Ion Aldea-Teodorovici; interpret – Ion Suruceanu);
  • „Cât trăim pe acest pământ” (versuri – Nicolae Dabija; compozitor – Tudor Chiriac; interpret – Alex Calancea Band).

Prima monedă ne duce în anul 1991, la generația care a luptat pentru libertatea țării.

Cea de-a doua piesă este dedicată tinerilor și redă o cale mai lungă – procesele democratice și dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.

Ultima monedă este dedicată copiilor – celor care au venit cu mesajul de speranță „Totul va fi bine” preluat din campania internațională cu același nume la care au aderat copiii din Republica Moldova în contextul crizei sanitare globale.

„Prin definiție, orice monedă comemorativă înfățișează un obiect de artă monetară destinat să transmită publicului mesaje reprezentative ale unui stat. Astfel, aceste trei monede aniversare consemnează memoria istorică a țării noastre, precum și atașamentul nostru la valorile culturale și civice”, precizează guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în mesajul său prilejuit de aniversarea a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Monedele sunt confecționate din argint, fiecare având valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de unități. Designul grafic a fost realizat de artistul plastic Simion Zamșa.

Monedele emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

  

  

Sursa: bnm.md

Noutăți similare