Azi: € 19,4858 lei 0,0468 $ 17,4449 lei 0,0189

BNM menține rata de bază la 3,60% și ratele dobânzilor neschimbate

BNM menține rata de bază la 3,60% și ratele dobânzilor neschimbate Sursa foto: bnm.md

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că, în cadrul ședinței Comitetului executiv din 19 septembrie 2024, s-a decis menținerea ratelor dobânzilor și a normelor rezervelor obligatorii la nivelurile existente.

Potrivit comunicatului BNM, această decizie a fost luată în contextul unor condiții economice favorabile și a unei inflații stabile de 5,1%, situată în proximitatea țintei de 5%.

Conform hotărârii BNM, rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt va rămâne la 3,60% anual. De asemenea, ratele dobânzilor pentru creditele overnight și depozitele overnight au fost menținute la 5,60%, respectiv 1,60%.

Operațiunile repo rămân la o dobândă de 3,85%. Normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă rămân la 29%, iar cele din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la 39%.

În comunicat, BNM a precizat că inflația anuală a crescut ușor în august 2024, dar se menține sub control, reflectând în principal creșterea prețurilor alimentare și a inflației de bază. Economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere de 2,4% a PIB în trimestrul al doilea din 2024, susținută de consumul gospodăriilor și investiții, deși exporturile au scăzut.

BNM anticipează o posibilă scădere a inflației pe termen scurt, dar estimează că aceasta va reveni la nivelurile prognozate în lunile următoare.

Următoarea ședință de politică monetară a BNM este programată pentru 5 noiembrie 2024.

Sursa: BNM

Noutăți similare