Azi: € 21,2242 lei 0,0705 $ 17,4569 lei 0,0280
Mâine: € 21,0973 lei 0,1269 $ 17,3833 lei 0,0736

17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD şi MAIB pentru susţinerea afacerilor mici şi mijlocii din ţară

17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD şi MAIB pentru susţinerea afacerilor mici şi mijlocii din ţară Sursa foto: newsmaker.md

O nouă linie de finanţare în valoare de 17,5 milioane Euro este pusă la dispoziţia întreprinderilor mici şi mijlocii, clienţi ai Moldova Agroindbank. Oportunitatea se datorează unui nou acord de finanţare semnat de MAIB şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în cadrul Liniei de creditare EU4Business-BERD. Acesta este al treilea acord de finanţare semnat de cele două instituţii în ultimii doi ani. Primele două tranşe de 5 milioane Euro şi 7,5 milioane Euro au fost valorificate integral de clienţii MAIB.

În condiţii de rată avantajoasă, cu componentă de grant şi perioadă de graţie, creditele EU4Business-BERD de la MAIB sunt printre cele mai solicitate tipuri de finanţare în portofoliul Moldova Agroindbank. Prin intermediul acestora IMM-urile investesc în modernizarea tehnologică, creşterea calităţii produsului final şi, respectiv, accederea pe piaţa de desfacere europeană.

Banii vor fi destinaţi pentru a satisface cererea de creditare a clienţilor Moldova Agroindbank şi a oferi noi oportunităţi IMM-urilor din Republica Moldova, inclusiv prin creşterea competitivităţii, modernizarea tehnologică în corespundere cu standardele UE, cu cele privind sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi pentru dezvoltarea oportunităţilor comerciale pe piaţa Uniunii Europene.

"Ne angajăm să ajutăm companiile să investească în producerea modernă, în special în condiţiile climatului actual dificil", a declarat Angela Sax, şefa BERD în Moldova. "Există beneficii clare pentru astfel de investiţii pe termen scurt şi mediu. Lucrăm îndeaproape cu partenerii noştri financiari şi instituţionali pentru a oferi un sprijin palpabil care va duce la creşterea comerţului prin standarde mai ridicate şi va stimula redresarea economică în întreaga ţară.”

"Accesul la finanţare este un element esenţial pentru ca IMM-urile să poată depăşi criza actuală şi să îşi valorifice potenţialul de creştere după pandemie. UE oferă sprijin sectorului IMM-urilor din Republica Moldova pe parcursul a mai mulţi ani. În prezent avem aproximativ 20 de proiecte bilaterale şi regionale care ajută antreprenorii moldoveni prin acordarea de granturi, împrumuturi şi servicii de consultanţă în afaceri. Proiectele finanţate de UE vizează, de asemenea, îmbunătăţirea climatului de afaceri şi asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru IMM-uri", a adăugat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

”Într-o perioadă în care mediul de afaceri se confruntă cu dificultăţi provocate de pandemie şi de condiţiile climaterice nefaste, MAIB continuă să susţină antreprenorii, sprijinindu-le cu încredere planurile de business. Noua tranşă de creditare este încă o dovadă a unificării eforturilor BERD, Uniunii Europene şi Moldova Agroindbank pentru a face mai puternice IMM-urile din Republica Moldova, a creşte calitatea producerii, şi a cuceri piaţa de desfacere europeană. Parteneriatul cu BERD şi susţinerea UE ne permite să ajutăm afacerile din ţară, oferindu-le finanţare în condiţii preferenţiale, fapt pentru care suntem recunoscători”, a declarat Serghei Cebotari, Preşedintele Moldova Agroindbank.

Precizăm că în aprilie 2019 MAIB a semnat cu BERD primul acord de cooperare în cadrul liniei EU4Business-BERD, obţinând acces la un împrumut de 5 milioane Euro. În decembrie 2019 a fost încheiat al doilea acord, valoarea tranşei constituind 7,5 milioane Euro. Sumele au fost integral valorificate de clienţii MAIB din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, peste 50% dintre clienţi reuşind deja să valorifice şi componenta de grant acordată de Uniunea Europeană în cadrul creditelor EU4Business-BERD.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Moldova. De la începutul activităţilor sale în ţară, Banca a investit 1,4 miliarde de euro în peste 130 de proiecte, sprijinind afacerile, infrastructura cheie şi edificând o economie mai ecologică şi mai durabilă.

Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori precum credite, depozite, active şi profit. Prin reţeaua sa vastă, MAIB deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi.

Sursa: maib.md

Noutăți similare