Azi: € 19,1420 lei 0,0565 $ 18,2270 lei 0,0105

1.000 de zile de bancamea.md: Ce am reușit să facem și ce nu s-a primit?

Cu ceva timp în urmă am anunțat despre ideea de a lansa rubrica “Blog de bancher”. Iată că a venit ziua cu soare și suntem gata să dăm startul. Rubrica este dedicată bancherilor, adică tuturor persoanelor din domeniul bancar care doresc să împărtășească din experiența și gândurile lor.

Voi fi primul autor de blog. Voi scrie aici pe blog despre evoluția proiectului și despre activitățile în care sunt implicat.

Cine sunt eu?

Mă numesc Sergiu Tabarcea. Nu, nu, eu nu-s bancher și nu cred că voi fi vreodată, dar pasiunea și interesul pentru finanțe și bănci m-a adus aici. 3 ani în urmă am hotărât să mă implic în crearea unui site dedicat produselor și serviciilor bancare din Republica Moldova. Dacă făceam totul de unul singur, acest proiect nu ar fi trăit foarte mult. Am căutat oameni interesați și care s-ar implica. I-am găsit. Ei nu vor apărea la TV și nu vor striga în gura mare că au făcut asta sau asta, dar rezultatul muncii lor este vizibil zi de zi pe site. Ei formează echipa mea și fiecare dintre ei are tot respectul meu pentru ce fac sau au făcut pentru bancamea.md – Natalia, Dumitru, Nicolae, Vladimir, Roman, Artur, Daniela, Liviu, Dionis, Ion, Dragoș, Eugen, Denis, vă mulțumesc enorm pentru efortul depus!

Am pornit la drum în toamna lui 2011, de atunci au trecut aproximativ 1.000 de zile de implicare zilnică în proiect.

Ce am reușit să facem în 1.000 de zile?

Datorită încăpățânării, perseverenței și norocului am ajuns împreună în 2014 cu următoarele rezultate:

1. Am reușit să construim o platformă unde clienții și potențialii clienți ai băncilor găsesc informații utile despre produsele/serviciile de care au nevoie, iar băncile - potențiali clienți și audiența necesară pentru a comunica anumite mesaje și a promova produsele/serviciile pe care le oferă.

2. Am reușit să creăm content util & interesant pentru ca vizitatorii să se întoarcă din nou pe site, în unele luni indicatorul Returning visitors depășește 60%.

3. Avem la dispoziția vizitatorilor 1700+ materiale pe site - știri, articole, analize financiare, interviuri și comunicate de presă.

4. Am reușit să stabilim relații de colaborare cu majotitatea băncilor din țară. La moment 9 din 14 bănci sunt clienții noștri, clienți de colaborarea cu care ne mândrim. Aici aș vrea să mulțumesc tuturor care ne-au susținut și au “riscat” să se promoveze cu ajutorul nostru. Fără veniturile din publicitate proiectul ar fi fost închis demult, după maxim 12 luni.

5. Anul curent (2014) avem deja 500.000 vizite pe site, 255.000+ vizitatori unici (users) și 1.100.000+ de pagini afișate. Aproximativ 90% din audiență este locală (din Moldova). Pentru un site tematic sunt niște rezultate destul de bune.

6. Am crescut o comunitate frumoasă & loială pe Facebook, care astăzi depășește 6.200 de fani.

7. Am lansat o aplicație mobilă pentru iPhone & iPad.

8. Am reușit să construim un parteneriat cu cel mai mare jucător din regiune – grupul banki.ru, care deține proiecte media financiar-bancare în Rusia, Belarus și Ucraina. Acest lucru nu a fost public dar am beneficiat de consultanța lor referitor la multe aspecte de dezvoltare a site-ului. Mai mult decât atât, am fost pe lista de achiziții a banki.ru pentru anul 2014, dar tranzacția a căzut pe ultima sută de metri. Din păcate. Am visat frumos :(

Ce nu am reușit până acum? (lucruri pe care nu le-am făcut, dar care se află pe to-do list-ul nostru)

1. Nu am reușit să ne împrietenim cu toate băncile comerciale din țară. Poate nu am depus efortul necesar, poate nu am intrat pe fereastră atunci când ni s-a închis ușa, poate nu s-a vrut, poate cineva e supărat pe noi, poate cineva consideră că ne ocupăm cu binefacerea, poate, poate... Anyway, ușa noastră e deschisă pentru fiecare instituție financiară. Și noi nu am refuzat colaborarea cu nimeni.

2. Nu am reușit să lansăm versiunea rusă a site-ului. În 2015 vom reveni la acest punct.

3. Nu am reușit să dezvoltăm aplicația mobilă pentru Android. Dorință a fost, resurse – nu prea.

4. Nu am reușit să extindem foarte mult bazele de date cu produse/servicii pentru comparare. La asta lucrăm și așteptăm sugestiile Dvs. referitor la care produse bancare ar trebui incluse în rubrica “Produse”, unde există deja depozitele, creditele, cardurile, cursul valutar și transferurile internaționale.

5. Nu am reușit să dezvoltăm partea analitică, dar suntem în căutare de autori.

6. Nu am reușit să creăm content video (reportaje, analize, interviuri etc.).

7. Nu am reușit să câștigăm un sac de bani, dar veniturile pe care le-am obținut ne-au ajutat să obținem tot ce a fost menționat mai sus.

De ce am scris toate acestea?

Pentru ca să vă invit “on board” în calitate de:

- autor de blog; dacă sunteți din domeniul bancar (indiferent de postul pe care îl ocupați) și aveți dorință de a împărtăși informații și gânduri – așteptăm mesajul Dvs. la [email protected]!

- autor al materialelor analitice, pentru a povesti cititorilor ce se ascunde de fapt în rapoartele financiare ale băncilor și/sau a informațiilor prezentate de BNM.

- client, partener sau investitor - orice idee e binevenită și merită discutată.

Noi nu ne oprim aici, mergem înainte pentru ca să facem un site mai bun și mai util pentru Dvs.!  Voi răspunde oricând cu plăcere mesajelor Dvs. pe mail ([email protected]) sau pe Facebook.