Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271
Lu: € 19,1544 lei 0,0113 $ 17,8513 lei 0,0205

UE introduce o directivă care prevede accesul la un cont bancar de bază pentru orice cetățean

UE introduce o directivă care prevede accesul la un cont bancar de bază pentru orice cetățean Sursa foto: financial-com.info

Orice rezident legal in UE trebuie sa aibă dreptul de a deschide un cont la vedere pentru plăți, fără ca acest drept să fie îngrădit pe motive de naționalitate, potrivit noii legislații adoptate de Parlamentul European, scrie manager.ro.

Această lege prevede ca regulile aplicabile tuturor conturilor de plăți să fie transparente și comparabile. În acest mod se va facilita transferul către un alt cont de plăți care oferă condiții mai bune, conform unui comunicat al parlamentului European.

"Această directivă va da mai multă putere utilizatorilor de servicii comune standard de plăți. Garantarea accesului la conturi la vedere pentru toți consumatorii, inclusiv pentru imigranți și cetățenii mobili, va stimula modernizarea economică, va contribui la libertatea de mișcare și va ajuta cetățenii defavorizați din societățile noastre", a declarat Jurgen Klute - raportorul pe acest dosar.

Parlamentul a stabilit ca aceste conturi la vedere pentru plăți să fie oferite de toate băncile în fiecare stat membru, pentru a garanta atât accesul facil al tuturor clienților, cât și oferte mai competitive. Potrivit sursei citate, orice rezident legal din UE, chiar și fără o adresă fixă, ar trebui să poată deschide un cont la vedere.

Legea stipulează că băncile europene pot solicita clienților să explice interesul și scopul deschiderii unui astfel de cont într-un stat anume, cu condiția de a le respecta pe deplin drepturile și de a nu face această cerință prea dificilă.

În plus, legea arată că oricine deschide un cont de plăți trebuie să se asigure că înțelege comisioanele și ratele dobânzilor și poate compara ofertele, așa că aceste date ar trebui să fie clare și standardizate în UE.

Conform Agerpres, în fiecare stat membru UE, ar trebui să existe cel puțin o pagină web independentă care să compare ratele dobânzilor și comisioanele aplicate de bănci.

Băncile vor fi obligate să informeze clienții despre faptul că oferă aceste conturi la vedere pentru plăți. În plus, conturile "de bază" pentru plăti ar da voie clienților să transfere și să retragă numerar și să execute tranzacții de plăți în UE, inclusiv tranzacții printr-un card de plăți sau online.

Clienții ar putea executa un număr nelimitat de astfel de operațiuni, fie gratuit, fie cu un comision rezonabil. Țările membre pot decide ca aceste conturi să nu includă facilități de descoperire de cont sau să limiteze suma posibilă pentru astfel de facilități.

Clienții ar trebui să se poată transfera la un alt cont bancar în UE, cu un comision rezonabil. Transferul între conturile bancare în aceeași monedă și în același stat trebuie să aibă loc prin intermediul băncii care primește clientul, la cererea titularului sau titularilor de cont, cu autorizația acestora.

Ca să intre în vigoare, noile reguli trebuie să fie aprobate oficial de statele membre, care vor avea apoi la dispoziție 24 de luni pentru a le transpune în legile lor naționale.

Sursa: manager.ro

Noutăți similare