Azi: € 19,5605 lei 0,0232 $ 17,1569 lei 0,0105
Mâine: € 19,5511 lei 0,0094 $ 17,1418 lei 0,0151

Băncile din Uniunea Europeană se vor confrunta în 2018 cu cele mai dure teste de stres

Băncile din Uniunea Europeană se vor confrunta în 2018 cu cele mai dure teste de stres Sursa foto: sebgroup.com

Băncile din Uniunea Europeană (UE) se vor confrunta anul acesta cu cele mai dure teste de stres, care vor analiza capacitatea lor de a face faţă şocurilor, inclusiv impactul ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, a anunţat recent Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Rezultatele testelor la care vor lua parte principalele 48 de bănci (care reprezintă aproximativ 70% din totalul activelor bancare din UE) vor determina cerinţele privind capitalul ce vor fi stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE), care supervizează 33 dintre ele (cele din zona euro).

Cel mai dur scenariu al testelor de stres include recesiuni în UE în 2018 şi în 2019, apoi revenirea la o creştere de 0,7% în 2020. Testele de stres se bazează pe o scădere a inflaţiei la 1,9%, o creştere a şomajului cu 3,3% şi un declin al preţului la locuinţe cu aproximativ 19%, toate aceste evoluţii până în 2020, scrie economica.net cu referire la Bloomberg şi Reuters.

„Testele de stres au ca obiectiv să furnizeze autorităţilor de supervizare, băncilor şi altor participanţi la pieţele financiare o analiză consistentă care să compare şi să evalueze rezistenţa băncilor din UE la şocurile economice”, se arată în comunicatul EBA.

Pentru prima dată, testele din UE vor reflecta noile standarde internaţionale de contabilitate (IFRS 9) care forţează băncile să constituie noi tipuri de provizioane pentru credite, în cazul în care acestea devin neperformante.

Testele vor arăta cum fac faţă băncile unui declin general al economiei, volatilităţii sporite de pe pieţe şi incertitudinilor politice care, teoretic, ar putea apărea în urma ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, în martie 2019.

Sursa: economica.net

Noutăți similare

Autoritatea Bancară Europeană se mută de la Londra la Paris

Parisul a fost ales să găzduiască Autoritatea Bancară Europeană (EBA), care urmează să părăsească Londra din cauza Brexitului. Decizia vine în urma unui vot organizat la Bruxelles. Potrivit unei surse diplomatice, capitala franceză a fost trasă la sorți în defavoarea ...