Sondaj

Dvs. utilizați aplicația mobilă a băncii la care aveți cont/card?

Noutăţi arrow Moldova

Guvernatorul BNM și Ministrul Finanțelor au semnat documentele ce acordă Moldovei 100.000.000 euro de la UE

News Sursa foto: bnm.md

24 noiembrie 2017 136

În cadrul întâlnirilor de joi, 23 noiembrie 2017, de la Bruxelles a fost semnat pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare oferite Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. 

Acordul a fost semnat de Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în prezența Prim-ministrului Pavel Filip, conform unui comunicat de presă al BNM.

Memorandumul de înțelegere prevede debursarea a 100 milioane de euro, în 3 tranșe, conform graficului implementării de autoritățile de la Chișinău a 28 de reforme și acțiuni. Printre acestea au fost incluse un șir de reforme în domeniul financiar-bancar, precum adoptarea cadrului normativ pentru transpunerea directivelor europene și principiilor internaționale în domeniul supravegherii prudențiale, transparentizarea acționariatului bancar, îmbunătățirea sistemului de garantare a depozitelor etc.

Pe lângă întâlnirile în formatul delegației Republicii Moldova cu Comisarul european Pierre Moscovici și Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, guvernatorul BNM a mai avut întrevederi de lucru cu:

  • Katarina Mathernová (director general adjunct pentru vecinătate și negocierile privind extinderea);
  • Elena Flores (director pentru relații economice internaționale);
  • Luc Devigne (director general adjunct al Serviciului european de acțiune externă pentru Rusia, Partenariatul Estic, Asia Centrală și OSCE).

În cadrul acestora, Sergiu Cioclea a vorbit despre progresul implementării programului încheiat cu FMI, principalele elemente ale acordului la nivel de personal încheiat cu FMI pe 7 noiembrie 2017 și a prezentat informația primită de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson privitor la finalizarea raportului de investigație și transparentizarea concluziilor acestuia.

Mai multă informație despre semnarea acordului de asistență macrofinanciară cu UE poate fi găsită accesând gov.md.

Sursa: bnm.md