Azi: € 19,4419 lei 0,0311 $ 17,1324 lei 0,0086
Mâine: € 19,4222 lei 0,0197 $ 17,1310 lei 0,0014

Guvernatorul BNM și Ministrul Finanțelor au semnat documentele ce acordă Moldovei 100.000.000 euro de la UE

Guvernatorul BNM și Ministrul Finanțelor au semnat documentele ce acordă Moldovei 100.000.000 euro de la UE Sursa foto: bnm.md

În cadrul întâlnirilor de joi, 23 noiembrie 2017, de la Bruxelles a fost semnat pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare oferite Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. 

Acordul a fost semnat de Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în prezența Prim-ministrului Pavel Filip, conform unui comunicat de presă al BNM.

Memorandumul de înțelegere prevede debursarea a 100 milioane de euro, în 3 tranșe, conform graficului implementării de autoritățile de la Chișinău a 28 de reforme și acțiuni. Printre acestea au fost incluse un șir de reforme în domeniul financiar-bancar, precum adoptarea cadrului normativ pentru transpunerea directivelor europene și principiilor internaționale în domeniul supravegherii prudențiale, transparentizarea acționariatului bancar, îmbunătățirea sistemului de garantare a depozitelor etc.

Pe lângă întâlnirile în formatul delegației Republicii Moldova cu Comisarul european Pierre Moscovici și Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, guvernatorul BNM a mai avut întrevederi de lucru cu:

  • Katarina Mathernová (director general adjunct pentru vecinătate și negocierile privind extinderea);
  • Elena Flores (director pentru relații economice internaționale);
  • Luc Devigne (director general adjunct al Serviciului european de acțiune externă pentru Rusia, Partenariatul Estic, Asia Centrală și OSCE).

În cadrul acestora, Sergiu Cioclea a vorbit despre progresul implementării programului încheiat cu FMI, principalele elemente ale acordului la nivel de personal încheiat cu FMI pe 7 noiembrie 2017 și a prezentat informația primită de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson privitor la finalizarea raportului de investigație și transparentizarea concluziilor acestuia.

Mai multă informație despre semnarea acordului de asistență macrofinanciară cu UE poate fi găsită accesând gov.md.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare