Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

România: Programul “Prima casă” se modifică și se va numi “O familie, o casă”

România: Programul “Prima casă” se modifică și se va numi “O familie, o casă” Sursa foto: rawpixel.com / Pexels

Ministerul Finanțelor Publice a aprobat o ordonanță pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului “Prima casă” și redenumirea acestuia “O familie, o casă”, scrie bankingnews.ro.

“O familie, o casă” va putea fi accesat doar de persoanele cu venituri sub 4.500 de lei (RON), iar prețul de achiziție a locuinței va fi de maximum 70.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanţă care modifică programul “Prima casă”.

Noul Program redenumit vine cu o ”filtrare” îndreptată direct către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea Guvernului. Prin noul Program “O familie, o casă”, Guvernul stabilește un criteriu de eligibilitate bazat pe veniturile debitorilor.

Prin noul proiect Guvernul urmărește acordarea unui credit doar persoanelor cu venituri mici, deoarece la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei (RON).

Suma crește doar în cazul în care familia are unul sau mai mulți copii, astfel că la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu vor depăși valoarea de 7.000 lei (RON).

Programul “O familie, o casă” va păstra avansul minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței sau din valoarea costului de construire a locuinţei.

Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul Băncii Naționale a României valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de antrepriză, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței sau valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexă la contractul de construire a locuinței, exclusiv avansul plătit de beneficiar.

De asemenea, ministerul mai propune acordarea unor subvenții la dobânda creditului.

MFP propune acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii (cu 0,5 puncte procentuale) creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil, cât şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii (cu 1 punct procentual).

Totodată, beneficiarii vor avea posibilitatea refinanţării creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate în cadrul Programului.

Noul Program, adresat tinerilor sau celor cu venituri reduse

“Am finalizat Programul O familie, o Casă în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale a României. Inițiativa Guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutam familiile tinere să își cumpere o locuință decentă.

În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor și nu numai, în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Guvernul urmează ca în 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, să aprobe modificările și completarea normelor de implementare a Programului.

Sursa: bankingnews.ro

Noutăți similare