Azi: € 19,4388 lei 0,0308 $ 17,0958 lei 0,0318

Decizie de politică monetară: BNM micșorează rata de bază până la 4,5%

Decizie de politică monetară: BNM micșorează rata de bază până la 4,5% Sursa foto: bnm.md

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis cu vot unanim să reducă rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 p.p., de la 5,5% până la 4,5% anual. 

Totodată, au fost diminuate ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight cu 1,0 p.p. până la 7,5% și, respectiv, 1,5% anual.

Hotărârea a fost luată în contextul confirmării tendinței dezinflaționiste prognozate de BNM în Raportul asupra inflației nr.1, 2020.

Decizia a avut la bază evaluările evoluțiilor recente și informațiile macroeconomice din mediul intern și extern, considerând riscurile și incertitudinile la nivel global cauzate de repercusiunile coronavirusului asupra economiei mondiale și regionale. La această etapă, răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste asupra nivelului prețurilor de consum.

În același timp, incertitudinea asociată coronavirusului din activitatea investițională la nivel global și regional, precum și o posibilă distorsionare a canalelor de distribuție ar putea afecta și evoluția investițiilor în Republica Moldova.

Astfel, decizia BNM de relaxare a politicii monetare este orientată spre susținerea cererii agregate care, în limitele mecanismului de transmisie, se va propaga prin mai multe canale, inclusiv cel de creditare.

În perioada imediat următoare, Banca Națională va monitoriza cu precauție riscurile externe și interne asociate procesului inflaționist și evoluțiile economiei globale și naționale. La necesitate, va fi examinată oportunitatea convocării unei ședințe extraordinare de politică monetară, măsură aplicată deja de alte bănci centrale.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare