Azi: € 19,2607 lei 0,0742 $ 17,8258 lei 0,0539

BNM a suspendat drepturile unor acționari la 2 bănci licențiate: FinComBank (36%) și Energbank (53%)

BNM a suspendat drepturile unor acționari la 2 bănci licențiate: FinComBank (36%) și Energbank (53%) Sursa foto: bnm.md

Banca Națională a Moldovei (BNM) continuă procesul de transparentizare a acționariatului bancar, cu scopul de a proteja interesele deponenților și pe cele ale clienților băncilor, dar și pentru a asigura respectarea permanentă de către acționari a cerințelor legale. Este un proces firesc în contextul reformelor din sectorul bancar pentru consolidarea și eficientizarea acestuia. În acest sens, pe data de 11 ianuarie 2019, Comitetul executiv al BNM a aprobat 2 decizii care se referă la FinComBank și Energbank.

Ce prevede decizia cu privire la FinComBank

Banca Națională a constatat, prin hotărârea din 11 ianuarie 2019, că un grup de acționari acționează concertat în raport cu FinComBank. Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15%, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al băncii.

Ce prevede decizia cu privire la Energbank

Activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, a fost constatată și la Energbank. În acest sens, Comitetul executiv al BNM a aprobat, în aceeași ședință, și o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77% din acțiuni. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al băncii.

De asemenea, ținând cont de mărimea pachetului de acțiuni de peste 50%, în conformitate cu Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, BNM a dispus în privința acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenție timpurie. O parte din echipa executivului și cea a consiliului băncii, care va rămâne în funcție, vor fi completate de administratori temporari desemnați de BNM. Măsura a fost luată pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității băncii în perioada de soluționare a deficiențelor identificate în structura de proprietate a acesteia.

Ambele bănci vor activa în continuare în regim normal

Atât FinComBank și Energbank vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Ambele bănci sunt bine capitalizate, solvabile și stabile.

Deciziile BNM se referă exclusiv la structura acţionariatului şi se înscriu în agenda de reforme a Băncii Naționale a Moldovei, care include măsuri de transparentizare și consolidare a sectorului bancar.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare