Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

BERD și UE oferă noi fonduri de 10 milioane de euro pentru IMM-urile din Moldova

BERD și UE oferă noi fonduri de 10 milioane de euro pentru IMM-urile din Moldova Sursa foto: hurriyetdailynews.com

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană acordă 10 milioane de euro finanțări pentru Moldova Agroindbank și Victoriabank.

Împrumuturile de 5 milioane de euro fiecare sunt oferite prin intermediul liniei de credit EU4Business-EBRD și de asemenea au o parte de grant.

Finanțările sunt destinate investițiilor pentru îmbunătățirea proceselor de producție și a calității produselor afacerilor din Moldova. Exportatorii pot folosi fondurile pentru a atinge standardele UE în domeniile de protecție a mediului, sănătate, siguranță sau calitate a produsului.

Luând în calcul finanțarea de astăzi, acest program a livrat în Moldova un împrumut total de 55 milioane de euro prin intermediul a 5 bănci partenere și 8,25 milioane de euro sub formă de grant.

Finanțările către Victoriabank și Moldova Agroindbank vin ca urmare a schimbărilor în guvernanța corporativă a acestor 2 bănci.

Henry Russell, directorul BERD pentru Instituțiile financiare din Balcanii de vest, Belarus, Moldova și Ucraina a declarat:

“Noi salutăm progresul Moldovei în sectorul bancar. Așa cum guvernanța corporativă și transparența acționarilor a fost restabilită la Victoriabank și MAIB, noi am reluat împrumuturile către aceste 2 bănci pentru a extinde accesul la finanțare a businessului moldovenesc.”

Serghei Cebotari, Președintele Moldova Agroindbank amenționat:

“Accesul la finanțare de la fondurile EU4Business deschide noi oportunități pentru Moldova Agroindbank pentru a susține economia națională, în particular a întreprinderilor mici și mijlocii. Am încrederea că împrumuturile oferite de MAIB din resursele EU4Business, întreprinderile locale își vor îmbunătăți calitatea produselor și serviciilor. Odată cu semnarea acestui acord, MAIB joacă un rol și mai important în dezvoltarea economiei naționale.”

Bogdan Pleșuvescu, CEO-ul Victoriabank a declarat:

“Victoriabank, parte a grupului financiar Banca Transilvania, este onorată de încrederea pe care BERD a acordat-o băncii și fericită că eforturile sale din ultimii ani au fost recunoscute la nivel internațional. Cu acest împrumut important, Victoriabank va fi capabilă să-și diversifice produsele de creditare prin oferirea către clienți a accesului la granturile financiare, consultanță tehnică și împrumuturi către IMM-uri sau companii mari.”

Sursa: ebrd.com / bancamea.md

Noutăți similare

Victoriabank a achiziționat BCR Chișinău

Victoriabank a achiziționat azi BCR Chișinău și marchează astfel o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală cumpără integral o altă instituție bancară din Moldova ...