Azi: € 19,4418 lei 0,3657 $ 16,7682 lei 0,0170

Banco Popular Espanol, una dintre cele mai mari bănci spaniole, a fost vândută cu 1 euro

Banco Popular Espanol, una dintre cele mai mari bănci spaniole, a fost vândută cu 1 euro Sursa foto: thelogicvalue.com

Gigantul bancar spaniol Banco Santander va cumpăra Banco Popular Espanol, una dintre cele mai mari bănci din sistemul bancar spaniol, pentru 1 euro, scrie Ziarul Financiar cu referire la Bloomberg.

Banco Santander vrea să strângă 7 miliarde de euro capital, cu care ar urma să îi asigure stabilitatea financiară.

Banco Popular Espanol a rămas fără timp să îşi repare găurile imense din bilanţ, după ce s-a luptat cu credite neperformante ipotecare şi a fost erodată de deţinerile de capital.

FT aseamănă situaţia de la Banco Popular cu un joc de poker: activele Banco Popular sunt un chilipir pentru cei care adoră riscul. Potrivit FT, chiar aceste preţuri reduse ar putea fi salvarea băncii.

Cum a ajuns instituţia de credit în această situaţie?

De vină ar fi investiţii neinspirate în sectorul imobiliar şi managementul prost, scrie Bloomberg. Problemele băncii derivă din creditele date în anii de dinaintea prăbuşirii pieţei imobiliare, şoc care a trimis economia într-o recesiune de cinci ani începând cu 2008. Popular a refuzat să ia ajutor de la stat în 2012, când teste de stres au descoperit găuri în capital. În schimb, banca a ales să vândă acţiuni, reuşind să strângă până acum 5,5 miliarde de euro, dar fără a convinge că se poate debarasa în siguranţa de creditele toxice. Raportul financiar pentru primul trimestru arată că banca are împrumuturi neperformante de 37 de miliarde de euro. Banco Popular are una dintre cele mai mici rate ale solvabilităţii dintre băncile europene.

FT a remarcat că activele băncii „au o calitate îndoielnică“, deşi cifrele livrate de management arată că activele neperformante scad, iar Popular are unele dintre cele mai mari operaţiuni pentru IMM-uri din Spania, relaţii cu clienţii atent construite şi râvnite de toţi rivalii. FT a calculat că activele nete necolectabile se situează la 20,2 miliarde de euro, faţă de un capital de bază Tier 1 de doar 6,1 miliarde de euro.

Bankia s-a retras din licitaţie pentru cumpărarea băncii, singurul ofertant probabil rămânând Banco Santander. Société Générale a calculat că Santander ar trebui să strângă capital de 12,5 miliarde de euro pentru a putea absorbi banca cu probleme.

Săptămâna trecută, acţiunile băncii s-au prăbuşit cu aproape 40%, iar luni cu 18%. Marţi titlurile au deschis în scădere puternică, dar şi-au revenit rapid câteva minute mai târziu, apoi şi-au reînceput declinul, în pofida unei şedinţe cu concluzii aparent favorabile între managerii băncii şi oficiali ai BCE. Volatilitatea este un semn de incertitudine. Evoluţia CDS-urilor, instrumente de asigurare contra riscului de insolvenţă, sugerează că investitorii se tem pentru „viaţa“ băncii pe termen scurt.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare