Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Autoritatea Bancară Europeană a anunțat rezultatele testelor de stres pentru 51 de bănci din UE

Autoritatea Bancară Europeană a anunțat rezultatele testelor de stres pentru 51 de bănci din UE Sursa foto: eba.europa.eu

Banca Monte dei Paschi di Siena din Italia, Raiffeisen Austria şi Banco Popular Spania sunt băncile europene cu cele mai mari probleme în privinţa capitalului, conform rezultatelor testelor de stres anunţate recent de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), scrie bursa.ro.

Testele, realizate pe un eşantion de 51 de bănci din Uniunea Europeană, privesc bilanţurile acestor instituţii.

"În timp ce recunoaştem majorările de capital realizate de bănci până acum, acestea nu au dus la însănătoşirea bilanţurilor", a declarat preşedintele EBA, Andrea Enria, adăugând: "Mai sunt multe de făcut".

Testele EBA au analizat modul în care pot face faţă băncile unei presupuse perioade de trei ani de şoc economic, iar conform rezultatelor, Monte dei Paschi ar avea o rată de adecvare a capitalului Tier 1 de minus 2,23% în 2018, într-un asemenea scenariu. Banca Monte dei Paschi este afectată de credite neperformante de miliarde de euro. Conform EBA, banca italiană va avea probleme să-şi atingă pe deplin nivelul de capital Tier 1 (CET1), care arată capacitatea unei bănci de a face faţă şocurilor.

Pe lista EBA cuprinzând instituţiile cu risc pentru industria financiară a UE, din cauza semnelor de întrebare cu privire la capitalul CET1 se mai numără: Raiffeisen Landesbanken din Austria (capital CET1 de 6,12%), Banco Popular din Spania (7,01%), UniCredit din Italia (7,12%), Barclays din Marea Britanie (7,30%), Allied Irish Banks din Irlanda (7,39%), Commerzbank din Germania (7,42%), Bank of Ireland (7,69%), Deutsche Bank din Germania (7,8%), Societe Generale din Franţa (8,03%), RBS (8,08%). În cazul, Erste Group Austria, nivelul CET1 este de 8,19%, iar al Banco Santander Spania - de 8,69%.

Testele de stres actuale se deosebesc de cele anterioare derulate de autoritatea bancară, pe care o instituţie de credit "le trecea" sau "pica". Rezultatele testelor urmează să fie transmise de EBA autorităţilor naţionale de reglementare.

Conducerea EBA mai atrage atenţia că nivelul creditelor neperformante din Europa a devenit o temă majoră de îngrijorare pentru investitori.

"Avem credite neperformante de 1.000 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o cifră mare", a declarat, înaintea publicării rezultatelor testelor de stres, Andrea Enria, preşedintele EBA, citat de CNBC. Oficialul EBA a adăugat:

"Acest nivel a început să crească în toate ţările. Problema este ajustarea nivelului - îl ajustăm suficient de rapid? Nu trebuie ajustat prea rapid pentru că putem ajunge la un impas masiv în privinţa capitalului, dar nici prea încet, întrucât băncile nu vor mai putea credita şi astfel rămân neprofitabile pe perioade lungi de timp".

Sursa: bursa.ro

Noutăți similare