Azi: € 19,0161 lei 0,0798 $ 17,7257 lei 0,0910

Băncile islamice au scăpat de criză datorită respectării cu strictețe a principiilor legii islamice

Băncile islamice au scăpat de criză datorită respectării cu strictețe a principiilor legii islamice Sursa foto:

Sectorul bancar este în criză începând din 2008. Tot sectorul? Nu. Excepție fac băncile islamice, ale căror active vor atinge anul viitor o valoare de 1.800 miliarde de dolari, scrie Income Magazine cu referire la un studiu publicat de Ernst&Young. O cifră care, subliniază autorii raportului, reprezintă o creștere de 36,5% față de anul 2011.

Care este secretul acestei performanțe? În timp ce sectorul financiar occidental suferă puternic din cauza practicilor aplicate până la criza izbucnită în urmă cu patru ani, băncile islamice au respectat cu strictețe principiile legii islamice (shariah), care nu acceptă speculații și operațiuni riscante, mizând exclusiv pe produse cu active reale.

Dar, cum nimic nu e perfect, există și aici o problemă legată de randament, care, în cazul băncilor islamice rămâne sensibil inferior față de cel al așa numitelor bănci convenționale.

În perioada 2008-2011, băncile islamice au degajat un randament mediu de 11,6%, față de 15,3% afișat de cele convenționale. Diferența explicată în mare parte prin lipsa de standardizare a finanțelor islamice: de la o țară musulmană la alta, shariah poate avea interpretări ușor diferite.

Amintim că printre principiile băncilor islamice se pot evidenția lipsa dobânzii la credite, contractarea împrumuturilor fără garanții, interzicerea creditelor de consum pentru "nevoi urgente", interdicția la operațiuni speculative ș.a.

Sursa: incomemagazine.ro

Noutăți similare

Kuveyt Turk Bank - prima bancă islamică din Germania

Prima bancă islamică din Germania, ţară în care trăiesc patru milioane de musulmani, s-a deschis la Frankfurt, având la bază principiile sharia (legea islamică). Potrivit Coranului, comerţul este permis, dar dobânzile sunt interzise, ceea ce face ca băncile islamice să fie mai sigure decât cele obişnuite, potrivit experţilor, conform Deutsche ...