Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Kuveyt Turk Bank - prima bancă islamică din Germania

Kuveyt Turk Bank - prima bancă islamică din Germania Sursa foto: welt.de

Prima bancă islamică din Germania, ţară în care trăiesc patru milioane de musulmani, s-a deschis la Frankfurt, având la bază principiile sharia (legea islamică), anunță Mediafax.

Potrivit Coranului, comerţul este permis, dar dobânzile sunt interzise, ceea ce face ca băncile islamice să fie mai sigure decât cele obişnuite, potrivit experţilor, conform Deutsche Welle.

Kuveyt Turk (KT) Bank, care s-a deschis luni la Frankfurt, nu va percepe dobânzi pentru fondurile pe care le împrumută clienţilor. În schimb, banca islamică poate, de exemplu, să achiziţioneze o proprietate pe care să o vândă ulterior la un preţ mai mare, acceptând inclusiv plata în rate.

De asemenea, banca poate acorda credite cu fondurile din depozitele clienţilor, care primesc apoi o parte din profitul obţinut prin operaţiunile de creditare. Această "dobândă" nu variază însă în funcţie de suma depusă de clienţi în bancă.

Un avantaj al acestui sistem este că riscurile sunt împărţite mai uniform, astfel că o prăbuşire totală a sistemului este mai puţin probabilă.

Conform prevederilor Coranului, investiţiile în comerţul cu arme, alcool, jocuri de noroc și  tutun sunt strict interzise.

KT Bank este o subsidiară a KT Katilim Bankasi din Istanbul şi operează de cinci ani ca societate de servicii financiare în oraşul german Mannheim. Anul acesta, a obţinut licenţă bancară de la autoritatea germană în domeniu BaFin.

Sursa: mediafax.ro

Noutăți similare