Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Ziarul Financiar: 4 bănci din România sunt de vânzare

Ziarul Financiar: 4 bănci din România sunt de vânzare Sursa foto: ambitionmedia.co.uk

Conform Ziarului Financiar, în acest moment 4 bănci din Romania sunt la vânzare mai mult sau mai puţin oficial:

  • Bancpost, poziţia 9 în piaţă cu o cotă de 3% după activele din 2015 de 2,5 miliarde de euro);
  • Banca Românească, poziţia 14, cu o cotă de 1,8%;
  • Veneto Banca, poziţia 15 cu o cotă de 1,3%;
  • Marfin Bank, poziţia 22 cu o cotă de 0,6% (asta dacă nu se mai face tranzacţia cu Bank of Beirut).

De asemenea, şi Piraeus, cel mai mare grup din Grecia, trebuie să decidă ce face cu banca din Romania (poziţia 13 din piaţă, cu o cotă de 1,9%), după ce nu a mai vrut să o vândă la finalul lui 2015 fondului de investiţii american J.C. Flowers. Probabil că Alpha Bank ar fi cel mai "natural" cumpărător, scrie Ziarul Financiar.

De asemenea, mai sunt două bănci din top 10 unde acţionarii se gândesc ce să facă cu operaţiunile din Romania: ori găsesc o ţintă de achiziţie care să le aducă masă, ori pleacă, în primul caz; iar în al doilea caz, există varianta unei vânzări a operaţiunilor de retail şi IMM-uri şi păstrarea numai a zonei de corporate. Toate adunate înseamnă la vânzare o cotă de piaţă de aproximativ 12% din piaţa bancară românească, adică active de 10,4 miliarde de euro pe datele din 2016.

La polul opus, în mod real sunt numai 3 cumpărători: Banca Transilvania (numărul 2 în piaţă pe datele din 2016), OTP Bank, fondul de investiţii Axxess Capital, cel care a cumpărat anul trecut Banca Carpatica şi este în proces de fuziune cu Patria Bank. Mai este şi J.C. Flowers, care continuă să se uite la o achiziţie din Romania, dar s-ar putea să prefere varianta unei asocieri cu Axxess Capital.

De asemenea, şi Raiffeisen (numărul 4 în piaţă) se uită la tot ce apare la vânzare, dar poziţia grupului austriac este mai degrabă de aşteptare, de a oferi un preţ mai puţin agresiv.

“Am fost interesaţi de tot ce apare la vânzare, dar am oferit atât cat am considerat noi că merită”, a declarat într-o discuţie cu Ziarul Financiar James Stewert, vice-preşedintele Raiffeisen Bank România.

Sursa: zf.ro

Noutăți similare