Azi: € 19,0161 lei 0,0798 $ 17,7257 lei 0,0910

Statul olandez a mai vândut 7% din ABN AMRO, obținând 1,5 miliarde de euro

Statul olandez a mai vândut 7% din ABN AMRO, obținând 1,5 miliarde de euro Sursa foto: argaam.com

Guvernul olandez a obţinut aproximativ 1,53 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) din vânzarea unei participaţii de 7% din "ABN AMRO Group" NV, scrie bursa.ro cu referire la Bloomberg.

Statul a înstrăinat 65 de milioane de acţiuni la un preţ de 23,50 euro fiecare, reducându-şi participaţia de la 63% la 56%. În următoarea perioadă, statul olandez vrea să-şi diminueze din nou participaţia la ABN AMRO.

Statul olandez a achiziţionat ABN AMRO în timpul crizei financiare din 2008, pentru 22 de miliarde de euro, şi a listat-o din nou la bursă în 2015, când a vândut o deţinere de 23% din bancă. Mai târziu, în iunie 2017, guvernul de la Amsterdam a mai înstrăinat o cotă de 7%, la un preţ de 22,75 euro/titlu.

Directorul general al ABN AMRO, Kees van Dijkhuizen, care deţine această funcţie de la începutul anului curent, a anunţat reduceri de costuri şi desfiinţarea unor posturi de conducere. Vânzarea unor active în Asia şi creşterea solidă a economiei olandeze au ajutat ABN AMRO să-şi dubleze profitul în trimestrul al doilea din 2017.

Acţiunile ABN AMRO au urcat cu aproape 14% anul acesta.

Conform profit.ro, ABN AMRO era una dintre primele 3 bănci din Olanda și o bancă importantă pe plan mondial atunci când a fost preluată și dezmembrată, în 2007, în urma unei operațiuni de preluare ostilă în valoare de 71 de miliarde de euro lansată de Royal Bank of Scotland Group, Banco Santander și Fortis. Operațiunea s-a dovedit un dezastru pentru băncile care au preluat ABN AMRO, astfel că Royal Bank of Scotland a trebuit să fie naționalizată de Guvenul britanic, iar Fortis a dispărut din cauza crizei financiare. În consecință, statul olandez a fost nevoit să intervină și să preia ceea ce a mai rămas din ABN AMRO.

Sursa: bursa.ro / profit.ro

Noutăți similare

ING va concedia aproximativ 7.000 de angajați pînă în 2021

ING are în plan reducerea a aproximativ 5.800 de locuri de muncă în Belgia şi Olanda pe parcursul următorilor 5 ani pentru a reduce costurile, în condiţiile în care creditorul olandez îşi accelerează transformarea digitală. Banca se aşteaptă să economisească aproximativ 900 de milioane ...

Sergiu Iachim – candidatul nr.8 la funcția de Guvernator BNM

Pe site-ul Parlamentului a fost înregistrată candidatura lui Sergiu Iachim pentru funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Sergiu Iachim este originar din Moldova, are vârsta de 36 de ani. Experiența de muncă cuprinde următoarele joburi: Finncial Officer la Fortis ...