Azi: € 19,4692 lei 0,0788 $ 16,9867 lei 0,0165

Proiectul „Prima casă” a fost votat în lectură finală de către Parlament

Proiectul „Prima casă” a fost votat în lectură finală de către Parlament Sursa foto: themocracy.com

Proiectul de lege a Programului de stat „Prima casă” a fost votată astăzi în lectură finală de către deputați. Proiectul prevede procurarea apartamentelor și caselor de locuit pe teritoriul Republicii Moldova, în special, pentru familiile tinere, membrii cărora nu au depășit vârsta de 45 de ani, sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale, anunță realitatea.md.

Potrivit legii, cetățenii vor putea achiziționa locuințele care au fost finalizate și date în exploatare până la data depunerii cererii. Prețul acestora nu trebuie să depășească 1.000.000 lei, iar rata inițială achitată de beneficiar va fi de 10% din preț. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să dețină în proprietate o locuință sau să aibă credite ipotecare nestinse.

Totodată, programul presupune accesul persoanelor fizice la creditele ipotecare, prin garantarea parțială a acestora de către stat. Garanțiile în numele statului vor fi emise de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen de maxim 25 de ani, în lei moldovenești. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit.

Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii 5 ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit.

Sursa: realitatea.md

Noutăți similare