Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Oportunităţi extinse pentru comerţul internaţional oferite de Moldova Agroindbank

Oportunităţi extinse pentru comerţul internaţional oferite de Moldova Agroindbank Sursa foto: maib.md

Acum, antreprenorii care desfăşoară activităţi de distribuţie, import şi export la nivel intra-regional şi internaţional au la dispoziţie un instrument accesibil, eficient şi comod pentru facilitarea tranzacţiilor comerciale, disponibil în portofoliul de produse ale MAIB.

Prin intermediul Programului de Facilitare a Comerţului (Trade Facilitation Program, TFP) al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Moldova Agroindbank oferă finanţare companiilor locale pentru fiecare etapă a tranzacţiilor de import/export. De asemenea, în cadrul programului se acordă garanţii pentru tranzacţiile comerciale de import/export către, dinspre şi în interiorul ţărilor în care BERD investeşte.

“Programul de Facilitare a Comerţului este o oportunitate şi o facilitate pe care ne bucurăm să o oferim clienților Moldova Agroindbank împreună cu BERD pentru a-şi diversifica şi simplifica activităţile de tranzacţionare internaţională. Exportatorii, importatorii şi distribuitorii locali pot beneficia de garanţii şi împrumuturi în condiţii avantajoase, sporindu-şi semnificativ competitivitatea, iar noi, ca partener financiar, ne bucurăm să îi sprijinim prin asemenea instrumente”, a declarat Serghei Cebotari, Preşedintele MAIB.

Moldova Agroindbank este parte a Programului din anul lansării acestuia, iar la 4 iulie 2019 au fost semnate contractele de reactivare a liniei, care cuprind două direcţii de finanţare:

  • Facilităţi de garantare (TFP Guarantee Facility) - reprezintă garanţia BERD emisă în favoarea băncii confirmatoare, în cadrul tranzacţiilor documentare, la solicitarea MAIB (în calitate de bancă emitentă), pentru confirmarea acestor tranzacţii. Prin garanţia emisă, BERD îşi asumă riscul de neplată şi riscul de ţară asociat cu banca emitentă.
  • Facilitate de credit (TFP Cash Advances) - reprezintă credite acordate pe termen de până la 2 ani pentru finanţarea tranzacţiilor de import/export, precum şi a tranzacţiilor de pre-export/post import (distribuţie locală a bunurilor importate care sunt legate de importurile/exporturile clienţilor).

Programul de susţinere şi dezvoltare a comerţului (EBRD TFP / Trade Facilitation Program) include peste 100 de bănci partenere în 29 de ţări care beneficiază de investiţiile BERD.

Sursa: maib.md

Noutăți similare