Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Moneda virtuală Bitcoin – între comoditate și risc

Moneda virtuală Bitcoin – între comoditate și risc Sursa foto: forbes.com

Crizele ridică mari întrebări despre teoria economică, economia de piață, puterea monedelor și deciziile de politică luate de autorități. În condiții de criză, ești tentat să iei decizii destul de radicale, deși cu efecte puțin predictibile.

Bitcoin este o inovație post-criză, care încearcă să revoluționeze conceptul de monedă și să schimbe optica asupra unor fenomene cum ar fi baterea monedei, inflație și depreciere. Experții atrag însă atenția asupra diferenței dintre o monedă și un sistem de plată, fiind sceptici că Bitcoin are un viitor. Și totuși, conceptul de monedă digitală se potrivește perfect erei în care trăim. Acum – când tehnologiile mișcă totul din loc și accelerează procesele – vizitele la bănci, așteptările la ghișeu și completarea de hârtii parcă țin de o altă epocă deja.

Ce este bitcoin?

Bitcoin este o monedă digitală creată în 2009 de o persoană sau un grup de persoane care folosesc pseudonimul de Satoshi Nakamoto. Bitcoin este diferit de celelalte monede prin faptul că nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Emiterea unui Bitcoin presupune rezolvarea unei probleme matematice, operație denumită „mining”. Dificultatea problemelor constă în generarea cheile criptografice pentru confirmarea tranzacțiilor. Cel care a găsit soluția este recompensat cu 25 Bitcoin.

Orice persoană care participă la rețeaua bitcoin deține un portofel care conține un număr arbitrar de perechi de chei criptografice. Un portofel este o aplicație care se conectează la rețeaua Bitcoin și permite păstrarea și tranzacționarea monedei cu orice alt utilizator.

Fie că este vorba despre portofele Bitcoin (Bitcoin Core, MultiBit, Armory etc.) sau portofele online (BlockChain.info, BitGo.com, GreenAddress.it), principiul de funcționare este același - se generează adrese care nu conțin nicio informație despre deținătorul lor, fiind șiruri de numere și litere aleatorii, de aproximativ 33 de caractere, de forma 175tWpb8K1S7NmH4Zx6rewF9WQrcZv245W.

Bitcoinii conțin cheia publică a deținătorului actual (adresă). Când un utilizator Y transferă o sumă către utilizatorul Z, Y renunță la proprietatea sa pe bitcoinii trimiși prin adăugarea cheii publice a utilizatorului Z și prin semnarea cu propria cheie privată.

Spre deosebire de un portofel real sau un card bancar, un portofel Bitcoin nu poate fi recuperat dacă este pierdut. De aceea, este recomandat să salvăm o copie de siguranță a portofelului pe un mediu extern, în meniul aplicațiilor regăsindu-se funcția de backup.

Bitcoin și inflația

În luna februarie a anului 2014 existau peste 12 mii bitcoini, cu o valoare cumulativă de peste 7 miliarde dolari SUA. Numărul total de bitcoini tinde spre maxim 21 de milioane. Masa monetară crește ca serii geometrice la fiecare 21,000 de blocuri sau aproximativ la 4 ani. Astfel, până în anul 2017, ar urma să fie generată 3/4 din masa monetară.

În timp ce se apropie de acest număr, valoarea bitcoin va crește drept urmare lipsei de noi introduceri de masă monetară. Pentru a nu depinde de stimulentul creării de noi bitcoini pentru a înregistra tranzacțiile în blocuri, nodurile din aceasta perioadă este așteptat să depindă de capacitatea lor de a concura în colectarea taxelor pentru procesarea tranzacțiilor.

Datorită naturii lor descentralizate, Bitcoin poate atenua anumite instabilități create prin deciziile luate de autoritățile emitente de monedă. Inflația este destul de limitată, fiind controlată și programată în programul Bitcoin, dar este predictibilă și cunoscută tuturor părților încă de la început.

Cursul USD/bitcoin

Bitcoin a avut o evoluție stabilă de la primele tranzacții din anul 2009, când cursul de schimb în raport cu dolarul american constituia 0,30 dolari SUA pentru un Bitcoin, până în anul 2011, când acesta a ajuns la circa 17 dolari SUA. Ulterior, problemele entităților care efectua tranzacții în dolari au determinat scăderea rapidă a cursului la valoarea de 5 dolari SUA/BTC. În anii 2011 și 2012 cursul a variat destul de puțin, ajungând la aproximativ 14 dolari SUA/BTC.

În 2013, prețul unui Bitcoin a explodat, atingând un maxim istoric de peste 1000 dolari în perioada noiembrie – decembrie 2013. Această ascensiune a fost determinată preponderent de criza economică din Cipru care a condus la blocarea conturilor deponenților din mai multe bănci. Până în 2013, rețeaua Bitcoin era dominată de mici „producători” de monedă. Ulterior, în minerit s-au implicat câteva companii și investitori care au dus procesul de emitere bitcoin pe un tărâm mai profesional, echipamente din ce în ce mai puternice fiind conectate la rețea.

Creșterea substanțială a cursului de schimb bitcoin în raport cu dolarul a atras atenția autorităților în mai multe state, unde bitcoin nu a fost recunoscută drept mijloc legal de plată. În luna decembrie 2013, Banca Centrală a Chinei a interzis tranzacțiile în Bitcoin, ceea ce a marcat începutul declinului Bitcoin. Cursul de schimb a scăzut tot mai mult și a ajuns în câteva luni la 550-650 dolari SUA/BTC. Ulterior, în primăvara anului curent, guvernul chinez a interzis băncilor și procesatorilor de plăți să mai tranzacționeze Bitcoin, cursul în raport cu dolarul american scăzând până la circa 400 dolari SUA/BTC.

ATM-urile Bitcoin

Deși Bitcoin este o monedă virtuală, aceasta poate fi cumpărată contra altor valute străine sau vândută în schimbul altor monede prin intermediul ATM-urilor. Acestea nu sunt reglementate exact și nu se poate spune că sunt sută la sută legale.

Primul ATM Bitcoin a fost deschis în octombrie 2013, în Canada. Ulterior, acestea s-au răspândit în toată lumea. Există mai multe pagini-web unde poate fi consultată harta cu indicarea locurilor exacte unde se află ATM-uri bitcoin.

Pe coindesk.com/bitcoin-atm-map putem vedea că cele mai multe ATM-uri Bitcoin există în America de Nord și Europa. Acestea au apărut deja și în țările vecine ale Republicii Moldova. În țara noastră nu avem un astfel de ATM, acest fenomen fiind mai puțin răspândit. Printre țările din Europa care nu dispun de ATM-uri Bitcoin se numără și Grecia, Albania, Montenegro, Macedonia, Estonia, Letonia și Lituania.

Bitcoin în Moldova

Bitcoin prezintă un interes deosebit și pentru mulți oameni din Republica Moldova. Într-un interviu pentru allmoldova.com, un „miner” moldovean de Bitconi a explicat de ce bitcoinii i-au părut o investiţie bună: „În primul rând, am vrut să susţin idea de reţea financiară distribuită, în al doilea rând pentru a studia şi experimenta cu noul protocol, în al treilea rând pentru profit. Sunt încrezut că cripto-valutele sunt viitorul sistemului financiar şi va schimba mult viziunile financiare ale fiecărui om”.

 „La fel ca și pe piața Forex, bitcoinul poate fi tranzacționat la bursă, cumpărat la preț redus și vândut la preț ridicat. Aceasta este cea mai folosită metodă pentru a obține bitcoinuri noi. Eu am acum șase bitcoinuri, iar cinci dintre ele sunt cumpărate. Inițial, le-am achiziționat ca metodă de investiție, apoi am început să le tranzacționez la bursă”, spunea la finele anului trecut un economist din Chișinău, Iulian Sobețchi, într-un interviu pentru ziarulnational.md.

Pe de altă parte, managerul partenerului oficial al Alpari în Chişinău nu vede un viitor atât de luminos pentru Bitcoin. „Bursa financiară nu are cum să se schimbe din cauza Bitcoin. E o valută electronică care practic nu se bazează pe nimic. Există cerere şi ofertă, dacă nu e cerere, ea scade în preţ. Faptul că ea se cotează la bursă încă nimic nu înseamnă. Cred că e o monedă prea riscantă pentru investiţii”, a declarat acesta pentru ziarulnational.md.

De aceeași părere este și Igor Munteanu, director al Departamentului sistemului de plăţi BNM: „Volatilitatea acestei valute este mult prea mare. Un exemplu recent: Zynga (companie americană de jocuri online – n. r.) a acceptat plăţile în bitcoini şi ca rezultat cursul lui a depăşit 1000 dolari SUA. Dar când Banca Centrală a Chinei a pus restricţie, Bitcoin-ul a căzut până la 400 dolari SUA. Care companie ce face produse legale s-ar aventura în acceptarea unei monede atât de instabile? Ea nu e susţinută nici de o bancă centrală, nici de-un activ, doar de încrederea oamenilor. Chiar nu văd cum în Republica Moldova vreun producător ar risca atât de mult. În lumea criminală ar fi populară ideea, dar infractorii noştri nu sunt atât de sofisticaţi”, a declarat Munteanu în primăvara acestui an în cadrul unui interviu pentru allmoldova.com.

Cât de viabil este Bitcoin?

Scenarii presupuse de eșec a monedei bitcoin pot fi deprecierea acesteia, un număr de utilizatori tot mai redus sau interzicerile impuse de autoritățile diferitor state. Trecerea la un alt sistem de monedă criptologică nu este exclusă, dacă o nouă monedă va fi creată și va fi considerată mai legală decât Bitcoin.

Avantajul tranzacționării Bitcoin este posibilitatea de a transfera bani fără limită de sumă, oriunde, fără taxe de transfer și fără completarea de formulare bancare. Dezavantajul este însă incertitudinea din jurul acestei monede, precum și acceptarea restrânsă de către comercianți. În lipsa unui cadru regulatoriu, comercianții sunt reticenți în a permite tranzacțiile în Bitcoin. Chiar dacă nume mari, precum Overstock.com, Virgin Galactic, WordPress sau Reddit, acceptă plăți în Bitcoin, alți comercianți importanți nu oferă această posibilitate.

Cei care adoptă bitcoin sunt atraşi de faptul că tranzacțiile sunt anonime, pot fi transferate între utilizatori fără niciun schimb de informaţii de identificare personală și fără să treacă prin sistemul bancar. Lipsa de transparență a acestui sistem a dus la catalogarea bitcoin ca ban utilizat în scopul spălării banilor sau plăţilor ilicite pentru droguri și arme.

Autoritatea Bancară Europeană a emis un avertisment în luna decembrie 2013 considerând tranzacțiile în Bitcoin foarte riscante și sfătuind utilizatorii să nu facă economii în Bitcoin. De asemenea, Paul Krugman, editorialist NY Times și deținător al premiului Nobel pentru economie, a susținut că „Bitcoin este malefică”.

În concluzie, Bitcoin nu are un statut clar – monedă sau sistem de plată? Având în vedere că nu se cunoaște exact cine este „inventatorul” Bitcoin, dar și faptul că conceptul Bitcoin înseamnă tranzacții anonime, mulți experți cataloghează această monedă virtuală ca fiind un mijloc de a efectua plăți ilegale.

Mulți economiști consideră că Bitcoin nu are viitor din considerentul că este foarte volatilă și prezintă riscuri mari. Alte persoane sunt însă de părere că Bitcoin este o monedă comodă, sigură și predictibilă. Dacă în anumite țări, apar tot mai multe ATM-uri Bitcoin pentru că fenomenul ia amploare, atunci în alte țări există companii și site-uri care sunt trase la răspundere pentru spălare de bani din considerentul utilizării și tranzacționării cu Bitcoin.

Astfel, viitorul acestei  monede este compromis din cauza dificultăţii de a o reglementa şi a puternicei sale volatilităţi. Totuși, ca inovație financiară și tehnologică, Bitcoin poate fi considerat o nișă a viitorului.

Autor: Daniela Dermengi

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare