Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

(grafic) Lira sterlină - evoluția uneia dintre cele mai puternice valute mondiale

(grafic) Lira sterlină - evoluția uneia dintre cele mai puternice valute mondiale Sursa foto: loasite.com

Lira sterlină, care mai este cunoscută și sub pseudonimul de „liră” este monedă oficială al Regatului Unit, Jersey, Guernsey, Isle of man, Georgia de Sud și insulele Sandwich de Sud, teritoriul Antarctic Britanic și Tristan de Cunha.

Codul ISO 4217 al lirei sterline este GBP. Lira sterlină este subdivizată în 100 de „penny”.

La moment sunt prezente în circulație bancnotele de 1, 5, 10, 20, 50 și de 100 de lire. Cele mai frecvente bancnote utilizate în circulație sunt cele de 5, 10, 20 și 50 de lire. Bancnotele care sunt mai puțin utilizate sunt cele de 1 liră și cele de 100 de lire. Monedele au valoare de 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1 și de £2.

Simbolul oficial al lirei sterline este £. De regulă simbolul lirei sterline este cel cu o singură linie, însă în unele surse poate fi întâlnit simbolul cu 2 linii (₤).Simbolul provine din documentele medievale scrise în latină și provine de la cuvântul latin „libra”.

Lira sterlină este a 3-a cea mai comercializată valută din piața internațională după dolarul american și euro. Împreună cu dolarul american, euro și yenul japonez, lira sterlină formează coșul valutar prin care se calculează valoarea de drepturi de tragere ale FMI. Lira sterlină are o pondere de 11.3% în acest coș valutar. Lira sterlină mai este și a 3-a cea mai populară monedă de rezervă din lume cu o pondere de aproximativ 4%.

Lira sterlină deține titlul de cea mai veche monedă din lume, care a mai rămas utilizată până în ziua de azi. Originile lirei datează începând cu anul 760 în timpul domniei regelui Offa din Mercia. Atunci, regele a introdus moneda „penny” de argint, care în scurt timp s-a răspândit și prin celelalte regate anglo-saxone.

Primele monede au fost utilizate din anul 760 până 1158 și acestea au fost create din argint pur. Începând cu anul 1158, Regele Henry II a introdus monedele noi, ce conțineau o puritate de 92.5%. Noile monede erau mult mai durabile decât predecesorii săi, ceea ce le prelungeau durata de viață ale acestora. Monedele de argint au fost singurele monede care au fost utilizate ca mijloace de plată până în 1344.

În anul 1344 au fost introduse primele monede din aur. Acestea circulau împreună cu monedele de argint, care încă mai erau considerate drept mijloace de plată cu prioritate. Șilingul a fost introdus în 1487; acesta avea valoare de 12 penny. Banii din hârtie au fost introduși în anul 1694, în același an cu apariția primei bănci centrale din lume „Banca Angliei”. Motivul principal de ce a fost creat prima banca mondială și de ce englezii au început să folosească bani din hârtie este explicat prin faptul că Regele William al 3-lea a dorit să își finanțeze războiul cu Franța și pentru a economisi bani. Pe parcursul istoriei Banca Angliei nu a avut în permanență controlul asupra lirei sterline,  de aceea în anul 1695 un grup de indivizi au creat primele bancnote false în valoare de 100 de lire, aceasta suma reprezenta o valoarea extrem de mare în secolul al 17-lea. Primele bancnote erau desenate manual și doar din anul 1725 acestea erau doar parțial create manual. Pentru prima data Banca Angliei a început să printeze bancnotele din anul 1855.

În secolul al 19-lea și la începutul secolului al 20-lea lira sterlina era valuta cea mai des utilizată drept valută de rezervă atât pe continentul European, cât și în întreaga lume. Până în anul 1944, lira sterlină era considerată cea mai populară, cea de mai încredere și cea mai utilizată bancnotă pe plan internațional. Începând cu anul 1944, după conferința de la Bretton Woods lira sterlină i-a cedat locul dolarului american și a devenit a 2-a cea mai importantă valută din lume. Tot din acel an lira sterlină împreună cu toate celelalte valute din lume și-au definit valoarea monedei sale în dolari americani, iar dolarul american la aur.

Deși lira sterlina a avut parte de zeci de schimbări pe parcursul secolelor, aceasta a rămas și continuă să rămână cea mai puternică valută din lume. Marea Britanie a avut posibilitatea de a alege să adere la zona Euro și să adopte moneda unică europeană, însă aceasta a luat o decizie curajoasă și foarte controversată de a-și păstra moneda proprie. Deși valoarea sa fluctuează pentru că moneda este comercializată pe piața liberă, lira sterlină continuă să rămână cea mai puternică valută din lume. Păstrarea lirei sterline și refuzul de a adopta euro reprezintă pentru Marea Britanie nu doar o flexibilitate în crearea politicilor monetare și al celor fiscale, ci și un simbol al mândriei naționale. Conform unor sondaje efectuate în rândul populației de rând, 61% din participanți s-au opus la adoptarea euro ca moneda oficială în anul 2003, 64% s-au opus la același sondaj efectuat în ianuarie 2009 și 85% s-au opus la sondajul efectuat în august 2011.

Conform analizei cursurilor de referință ale lirei sterline față de moneda unică euro și față de dolarul american pentru ultimii 10 ani, putem conclude că cea mai grea perioadă a lirei a fost după declanșarea crizei financiare economice globale. Criza financiară declanșată în 2008, a avut un impact masiv asupra valorii lirei sterline și al economiei regatului, care a început să înregistreze rezultate pozitive abia în ultimii ani. Comparativ cu perioada înainte de criză și cu valoarea lirei în prezent, aceasta s-a depreciat cu aproximativ 15% față de cele mai importante valute din lume. În continuare vedeți evoluția cursului de referință al dolarului american și al euro față de lira sterlină pentru ultimii 10 ani.

 

Sursa grafice: xe.com

Lira sterlină a fost și continuă să rămână cea mai scumpă valută din piața valutară al Republicii Moldova. Punctul minim al lirei sterline a fost înregistrat pe 08.04.2009 unde aceasta valora 16,09 lei, iar punctul maxim al lirei a fost înregistrat pe 10.03.2014 unde aceasta valora 22,8486 lei. Una din cele mai importante fluctuații al cursului de referință MDL/GBP a avut loc după criză financiară mondială din 2009 unde lira sterlină a crescut cu aproximativ 3 lei. Cea mai mare și cea mai rapidă creștere al valorii lirei sterline din ultimii ani a fost înregistrată în ultimele 9 luni, unde lira a crescut cu peste 3 lei. Vedeți în continuare graficul cu evoluția cursului de referință al leului moldovenesc față de liră sterlină.

La începutul lunii martie al anului curent, Monetăria Regală al Marii Britanii a prezentat noua monedă de o liră sterlină. Autoritățile britanice consideră că monetăria a dezvoltat cea mai greu de falsificat monedă din lume. Presa locală a prezentat această monedă fiind drept un salt uriaș spre viitor. Moneda va conține o serie de inovații tehnologice care va limita posibilitatea falsificării acesteia. Moneda va fi introdusă în circulație la începutul anului 2017.

Sursa foto: The Royal Mint

Marea Britanie va introduce la începutul anului 2015 bancnote din plastic pe piața sa valută, înlocuind astfel pe cele din hârtie ce sunt folosite de mai mult de 300 de ani. Astfel din 2015 Marea Britanie va fi a 2-a țară din Europa care va utiliza bancnote din polimer, după România. Bancnotele din plastic se caracterizează printr-o durată de viața mai mare comparativ cu cele din hârtie, aproximativ de 6 ori mai rezistente.

Lira sterlină se vinde pe piața internațională valutară destul de bine, iar acest lucru oferă un stimulent suplimentar pentru a recupera daunele pentru o economie în revenire. Economia Regatului Unit al Marii Britanii este foarte dezvoltată, iar ultimii indicatori macroeconomici arată că aceasta se recuperează rapid. În cele din urmă, lira sterlină este o monedă suficient de stabilă ce are o perspectivă foarte mare în viitorul apropiat.

Autor: Liviu Guțuleac

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare