Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271
Lu: € 19,1544 lei 0,0113 $ 17,8513 lei 0,0205

(grafic) Deprecierea cursului de schimb în 2014 – comparații, tendințe istorice și de piață

(grafic) Deprecierea cursului de schimb în 2014 – comparații, tendințe istorice și de piață Sursa foto: bancamea.md

De la începutul anului 2014, moneda națională s-a depreciat puternic în raport cu principalele valute străine.

Potrivit situației de la finele lunii septembrie curent, cursul oficial MDL/USD a atins nivelul de 14 lei și 57 bani pentru 1 dolar american, ceea ce înseamnă mai depreciat cu 12,5% în raport cu debutul anului 2014.

Cursul leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană s-a depreciat de la începutul anului curent cu 5,7%, atingând nivelul de 18 lei și 48 bani pentru 1 euro.

În termeni absoluți, dolarul american a devenit în perioada ianuarie-septembrie 2014 mai scump cu 1 leu și 50 de bani, iar euro s-a scumpit pe piața valutară internă cu circa 51 de bani.

Pentru comparație sezonieră, menționăm că în primele 9 luni ale anului curent, cursul mediu MDL/USD a constituit circa 13 lei și 71 bani pentru 1 dolar SUA, mai depreciat cu 10% în raport cu cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2013.

În ce privește cursul mediu al leului moldovenesc în raport cu euro, acesta a constituit în perioada ianuarie-septembrie 2014 circa 18 lei și 59 bani pentru 1 euro sau cu 13,4% mai mare decât în primele 9 luni ale anului trecut.

Potrivit ultimelor explicații date de oficialii Băncii Naționale, deprecierea cursului valutar are loc pe fundalul creșterii cererii de valută străină pe piața valutară internă, în principal de la importatorii de resurse energetice.

Luând în considerație aceste declarații, ne putem aștepta ca în perioada rece a anului moneda națională să-și continuă trendul de depreciere. Aceasta se va întâmpla dacă Banca Națională a Moldovei nu va interveni pe piața valutară prin vânzări de valută străină.

Pe parcursul anului curent, BNM a intervenit prin vânzarea a 200 mil. dolari SUA. Doar în luna august Banca Națională a realizat o procurare de valută, în sumă de 46,5 mil. USD, condiționată de vânzarea pe piață a circa 34 mil. USD de către un operator de telefonie mobilă în vederea procurării de noi licențe.

Evoluția cursului mediu MDL/USD din ultimul trimestru al anilor precedenți în raport cu trimestrul III arată tendințe diferite, atât de apreciere, cât și de depreciere. În ultimele trei luni ale anului cererea de valută străină din partea agenților economici, implicit a importatorilor de resurse energetice, creează presiuni de depreciere a cursului. Totuși, un alt aspect important de luat în considerare este oferta de valută străină din partea persoanelor fizice.

Potrivit concluziilor prezentate în rapoartele asupra inflației ale BNM, în acest an s-au înregistrat evoluții nespecifice pentru perioadele respective de raportare în ce privește cererea și oferta pe piața valutară internă, comparativ cu anii precedenți. Luând în considerare acest lucru, este greu predictibil ce urmează să se întâmple cu rata de schimb spre finalul anului.

Luând în considerare totuși tendințele de anul trecut, dar și specificul pe piața valutară în perioada rece a anului – când importatorii de resurse energetice cumpără valută străină de pe piață pentru a se achita cu furnizorii externi – așteptările rămân a fi orientate spre ideea că moneda națională se va deprecia și mai mult în următorul trimestru al anului 2014. Totuși, Banca Națională are la dispoziție instrumente prin care să frâneze această tendință, dacă obiectivul său declarat – cel de țintire a inflației – va necesita acest lucru.

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare