Azi: € 19,1613 lei 0,0602 $ 17,9311 lei 0,0057

(foto) BNM a pus în circulație o nouă bancnotă de 200 de lei, dedicată împlinirii a 20 de ani de la fondarea leului

(foto) BNM a pus în circulație o nouă bancnotă de 200 de lei, dedicată împlinirii a 20 de ani de la fondarea leului Sursa foto: bnm.org

Ieri, 29 noiembrie 2013, la Muzeul Național de Istorie a avut loc o solemnitate dedicată împlinirii a 20 de ani de la introducerea leului moldovenesc. La eveniment au luat parte persoane oficiale din Republica Moldova, ambasadori acreditați la Chișinău, președinți de bănci, pictori și experți în domeniul muzeistic de la noi, se arată într-un comunicat al BNM.

Atmosfera festivă a reprodus suflul istoric al acelei perioade complicate și decisive pentru Republica Moldova, când s-au făcut primii pași spre afirmarea independenței economice, prin introducerea monedei naționale.

Prezenți la ceremonie, primul Președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur, premierul la acea oră, Valeriu Muravschi și primul guvernator al Băncii Naționale Leonid Talmaci, au dezvăluit momente memorabile legate de introducerea leului moldovenesc. Evocarea celor petrecute acum 20 de ani au reflectat dificultățile unor schimbări majore, la care a procedat societatea, în aspirația spre un nou făgaș de dezvoltare. Autorul schițelor leului moldovenesc, pictorul Gheorghe Vrabie a relevat complexitatea aspectelor de creație în procesul de introducere a monedei naționale.

Surpriza serii a fost anunțul guvernatorului Băncii Naționale Dorin Drăguțanu despre punerea în circulație, în scop numismatic și ca mijloc de plată, a bancnotei comemorative dedicată aniversarii a 20-a a leului moldovenesc. Bancnota comemorativă re valoarea nominală de 200 lei și prezintă în premieră semne suplimentare de securitate, cum ar fi: microtext, imprimare în relief, imprimare în relief invizibila, fluorescență în lumina ultraviolet și element de suprapunere.

Tirajul bancnotei: 200.000 de exemplare.

Cu aceeași ocazie, Banca Națională a emis 2 monede comemorative, una din aur și una din argint, cu valorile nominale de 200 lei și 100 lei, respectiv. Forma rectangulară a monedelor respective reprezintă o alta premieră extraordinară în Republica Moldova.

Sursa: bnm.org

Noutăți similare