Evoluția bancomatelor în 40 de ani de istorie. Vezi cum arătau și funcționau primele ATM din lume.
7
Sursa foto: guardian.co.uk
Bancomatul este un aparat electronic ce permite clienților să efectueze diferite tranzacții bancare prin autodeservire. Prin intermediul majoritatății bancomatelor moderne, clienții se identifică cu cardul bancar prin bandă magnetică sau prin cardul inteligent cu cip electronic.
Primul bancomat din lume (foto), creat de scoțianul John Shepherd-Barron, a fost instalat în anul 1967 în nordul Londrei. Acesta nu primea carduri bancare, ci primea cecuri imprimate cu substanțe radioactive, eliberând doar o contravaloare de 10 lire sterline. Aparatul folosea coduri PIN personalizate compuse din 6 cifre, însă după o perioadă de timp, John Shepherd-Barron și-a dat seama că majoritatea oamenilor memorizează doar 4 dintre cele 6 cifre ale codului PIN. Această structură a codului PIN a rămas neschimbată până în zilele noastre.
Cel mai bizar este că inventatorul bancomatului a afirmat că ideea genială de a construi acest aparat i-a venit în timp ce stătea în cada de baie. După ce acesta și-a înregistrat ideea, el a vândut drepturile de autor băncii engleze Barclays.
În această perioadă scurtă aparatele ce “scuipă” bani au fost instalate în întreagă lume, într-un număr de peste 2.2 milioane de bancomate, ceea ce înseamnă că unui bancomat îi revine circa 3000 de oameni. La moment în Republica Moldova funcționează mai mult de 900 de bancomate, ce aparțin celor 14 bănci comerciale.
În anul 1968 a fost creat primul bancomat ce utiliza carduri bancare, însă cea mai mare problemă era în faptul că mașinăria înghițea cardul bancar și clientul era nevoit să achiziționeze un nou card pentru a face o altă tranzacție.
Vezi video cu lansarea primului bancomat în Australia în 1977.
Primul bancomat avea doar două funcții care sunt retragerea numerarului și vizualizarea soldului în cont. După ce utilizarea lui s-a răspândit, băncile comerciale au creat mai multe funcții acestui aparat precum ar fi plățile facturilor, plata operatorului de telefonie mobilă, plata biletelor pentru transport, plata biletelor pentru concerte, distracții, conversia valutelor, reciclarea bancnotelor, monitorizarea tuturor tranzacțiilor efectuate prin cardul bancar, vizualizarea mai multor conturi de pe același card bancar, precum și alte operațiuni ce ușurează și economisesc timpul clientului băncii. Bancomatele au început să se modernizeze rapid după 1990 odată cu răspândirea cardurilor bancare și cu apariția ecranelor touchscreen ale bancomatelor.
Băncile comerciale amplasează bancomatele în locații strategice unde acestea vor fi mai des utilizate, precum ar fi în interiorul sediilor băncilor sau în aproprierea acestora, în mall-uri, în aeroporturi, magazine alimentare și supermaket-uri sau restaurante.
În practica internațională în caz de necesitate băncile mai folosesc în locuri aglomerate “bancomatele mobile”. Bancomatele mobile se caracterizează prin faptul că sunt 2 sau 3 la număr și deobicei se află într-un camion blindat și au o pază mai sofisticată decât bancomatele obișnuite.
Bancomatele pot să perceapă un mic comision pentru accesarea acestuia, precum ar fi comisionul pentru vizualizarea soldului din cont sau comisionul pentru extragerea numerarului. Băncile engleze nu percep nici un comision pentru orice operație efectuată de client prin bancomatele acestora. Majoritatea bancomatelor din lume sunt conectate la rețeaua interbancară ce permit clienților să retragă numerar din bancomatele ce nu aparțin băncii acestuia, însă pentru aceasta băncile pot percepe un comision fix sau cotă procentuală din numerarul retras.
Din punct de vedere al securității, lângă bancomate sunt instalate camere video, iar în zone cu o criminalitate înaltă prin apropriere deobicei pot fi gardieni. În Republica Moldova unele bănci chiar au creat în sediile băncilor camere special amenajate pentru a spori securitatea acestora și pentru a înregistra cine și de câte ori a intrat în această cameră. Pentru a putea avea acces în cameră clientul trebuie să se autentifice cu ajutorul cardului bancar.
Despre noile inovații ale ATM-urilor - cea mai nouă vine din Japonia unde bancomatele nu mai au nevoie de cardurile bancare sau de codul PIN. Aceste bancomate biometrice scanează harta unică a palmei utilizatorului. Banca Ogaki Kyoritsu folosește sloganul "Tu ești cardul de credit".
Maib își extinde portofoliul de soluții digitale disponibile prin rețeaua de bancomate. Începând de astăzi, poți cumpăra și vinde euro sau dolari în numerar ...