Pentru a răspunde nevoilor de informare ale jurnaliştilor şi îngrijorărilor opiniei publice, băncile trebuie să-şi utilizeze eficient site-urile oficiale şi să respecte în acest context anumite principii de bună practică în comunicare cu presa. Datele de contact ale serviciului de presă, plasarea comunicatelor de presă, informaţii despre bancă (inclusiv articolele negative preluate din presă) sunt doar câteva dintre principiile luate în calcul de o agenţie românească de consultanţă în comunicare specializată în folosirea mediului online.
Dacă e să analizăm site-urile băncilor din Republica Moldova se atestă că acestea nu îşi utilizează site-urile într-un mod tocmai eficient, astfel încât să faciliteze accesul la informaţii, să explice evoluţia anumitor evenimentelor şi să convingă publicul despre necesitatea unor decizii pe care le-a luat sau acţiuni pe care le-au întreprins.
Datele de contact ale serviciului de presă sunt considerate de către experţii în comunicare cea mai importanta informaţie pe care o caută un jurnalist pe site. Din cele 14 bănci din sistemul bancar, doar două (BCR Chişinău şi FinComBank) oferă această informaţie, fiind direct şi expres orientate spre colaborare cu mass-media. În condiţiile în care atenţia presei e îndreptată spre sectorul bancar, iar jurnaliştii au nevoie de poziţii oficiale într-un timp scurt, această situaţie dăunează imaginii băncilor, susţin consultanţii în comunicare.
Băncile din Republica Moldova stau mai bine la capitolul comunicate de presă. Multe site-uri nu permit însă căutarea comunicatelor după dată sau după cuvinte cheie. Credibilitatea băncilor ar creşte dacă acestea ar publica articolele din presă care fac referire la ele, inclusiv pe cele negative. În sistemul bancar autohton, doar 6 bănci (Mobiasbancă, Fincombank, EuroCreditBank, Moldindconbank, Moldova Agroindbank şi Victoriabank) publică articole din presă şi totuşi sunt preluate preponderent articolele publicitare şi cele pozitive.
Din cele 14 site-uri analizate, doar 5 - cele ale băncilor Eximbank, ProCredit Bank, Moldova-Agroindbank, Victoriabank şi Moldindconbank - oferă posibilitatea de abonare prin email la comunicate şi noutăţi. Există însă şi alte canale moderne prin care băncile ar putea să facă anunţuri în timp scurt, cum ar fi mesajele SMS sau feed RSS.
Un aspect important al credibilităţii este comunicarea transparentă a conducerii băncii. Băncile au obligaţia de a demonstra că persoanele din conducerea lor au experienţa necesară pentru a-şi exercita atribuţiile funcţiei. Cu toate acestea, analizând site-urile băncilor din Moldova, se atestă că doar 7 prezintă astfel de informaţii. Dar şi acestea comit greşeli la acest capitol, lipsă fiind fotografiile persoanelor, anumite informaţii sau detalii biografice.
În concluzie, băncile din sistemul bancar autohton mai au multe de învăţat la capitolul comunicare cu publicul, implicit cu presa. Această comunicare devine vitală pentru bancă în contextul crizelor sistemice sau crizelor de imagine care creează panică în rândul clienţilor băncii. De aceea este necesar ca instituţia bancară să aducă lumină în anumite suspiciuni lansate în presă şi să calmeze spiritele care în final îi pot aduce falimentul.