Costul acțiunilor Moldova Agroindbank a atins un nivel de 2501 lei per acțiune

Costul acțiunilor Moldova Agroindbank a atins un nivel de 2501 lei per acțiune Sursa foto: maib.md

Costul acţiunilor celei mai mari instituţii financiare din ţară – Moldova Agroindbank (MAIB) – a ajuns la nivelul record de 2501 lei per acţiune cu valoarea nominală de 200 lei, scrie agenția Infotag

O sursă din cadrul pieţei reglementate a hârtiilor de valoare a Moldovei a spus că, în anul 2019, cotaţiile acţiunilor MAIB arată o evoluţie foarte bună, înregistrând o creştere a costului lor de 17%.

„Acestea sunt singurele acțiuni de pe piața reglementată a țării care arată în acest an o creștere constantă a valorii lor, demonstrând dorința participanților de pe piață de a cumpăra aceste hârtii, în ciuda prețului tot mai mare”, a menționat sursa.

Solicitaţi de corespondentul Infotag, participanții profesioniști ai pieţei de capital atrag atenția asupra faptului că acțiunile MAIB au cea mai înaltă rată de capitalizare pe piața reglementată a valorilor mobiliare din Moldova.

„Rata în creștere a capitalizării bursiere a acțiunilor bancare este un rezultat al dezvoltării dinamice și durabile a Moldova Agroindbank. În 2019, banca demonstrează rezultate financiare bune, majorând profitul, activele, capitalul, portofoliul de credite şi de depozite, dar, cel mai important, menținând cela mai mare cotă de piață în țară, care depășește 30%”, a declarat sursa agenției.

Participanții pieţei de capital spun că dezvoltarea cu succes a MAIB este determinată în special de sosirea unui grup de investitori străini în bancă – două fonduri de investiții din SUA și Lituania, precum și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care, în octombrie 2018, au achiziționat 41,09% din acțiunile băncii.

„Ținând cont de rezultatele financiare obținute de echipa MAIB și de intrarea în capitalul băncii a unor investitori cu reputație înaltă, atractivitatea acțiunilor băncii a crescut substanțial, iar cererea pentru aceste valori va continua să crească”, a spus interlocutorul.

Atractivitatea acţiunilor băncii se datorează și faptului că, în ultimii ani, MAIB plătește în mod regulat dividende. De exemplu, în urma rezultatelor obţinute în anul 2018, banca a plătit puțin peste 200 de lei per acțiune, cheltuind în acest scop aproape jumătate din profitul său, care a constituit 530 mil. lei.

Conform Infotag, în primele 4 luni ale anului 2019, banca a obţinut un profit net de 245 mil. lei. Activele sale au însumat 26 mlrd. lei, capitalul – 4,1 mlrd. lei, portofoliul de credite a fost de 12,9 mlrd. lei, în timp ce depozitele au atins 21 mlrd. lei.

Sursa: maib.md

Noutăți similare