Sursa foto: gov.md
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare nu are încredere în sistemul bancar din Republica Moldova, în special din cauza problemelor în structura de acţionariat. Din aceste motive a restrâns semnificativ colaborarea cu băncile moldoveneşti, a declarat reprezentantul BERD în ţara noastră, Julia Otto după ce a semnat împreună cu premierul Iurie Leancă un memorandum pentru îmbunătăţirea climatului investiţional din ţara noastră, scrie mold-street.com.
"De la mijlocul anului 2013, am observat o creştere semnificativă a lipsei de transparenţă în sistemul bancar. Această lipsă de transparenţă a ajuns la un nivel atât de înalt, încât a încetat să mai fie compatibilă cu criteriile noastre în acest domeniu, dar şi cu cele ale colegilor noştri de la Corporaţia Financiară Internaţională şi alte instituţii financiare internaţionale", a afirmat Julia Otto.
Potrivit oficialului, BERD este interesată în colaborarea cu instituţiile bancare din Moldova.
"Noi continuăm să colaborăm cu băncile care corespund criteriilor de transparenţă. Or, prin bănci se derulează şi programele noastre de creditare pentru IMM", a afirmat Julia Otto.
Şefa biroului BERD în Republica Moldova a menţionat că instituţia va acorda asistenţă autorităţilor moldoveneşti pentru crearea unui registru unic şi transparent al acţiunilor băncilor, dar şi pentru crearea unei instanţe speciale care va examina şi soluţiona litigiilor ce au legătură cu activitatea Băncii Naţionale a Moldovei.
"Un astfel de registru va permite accesul investitorilor, creditorilor, mass-media şi a publicului la informațiile cu privire la proprietarii finali ai băncilor, iar autorităților de reglementare să asigure aplicarea cerinţelor privind dezvăluirea informaţiilor și, prin urmare, va juca un rol important în îmbunătățirea bunei guvernări în sectorul bancar", a precizat oficialul BERD.
În acelaşi timp premierul Iurie Leancă a spus că în acest an, graţie expertizei oferite de BERD au fost efectuate mai multe modificări în legislaţie.
"În urma adoptării unor noi legi, BNM a obţinut instrumentariul necesar pentru a verifica cum respectă băncile criteriile de transparenţă. Sper că Banca Naţională să utilizeze aceste posibilităţi şi a verificat dacă noul proprietar ce a cumpărat de la stat acţiunile unei bănci, corespunde acestor cerinţe", a precizat premierul făcând aluzie la tranzacţia cu 21% de acţiuni ale EuroCreditBank.
Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: mold-street.com