Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271
Lu: € 19,1544 lei 0,0113 $ 17,8513 lei 0,0205

BERD a vândut 2,86% din acțiunile Băncii Transilvania, multiplicându-și de 7 ori banii investiți

BERD a vândut 2,86% din acțiunile Băncii Transilvania, multiplicându-și de 7 ori banii investiți Sursa foto: paginadebanci.ro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat recent că şi-a redus participaţia la Banca Transilvania prin vânzarea unui pachet de 86,76 milioane acţiuni (2,86%) printr-un proces de plasare accelerată derulat la Bursa de Valori Bucureşti, informează economica.net cu referire la un comunicat al BERD.

BERD a precizat că tranzacţia a fost lansată cu succes pe BVB joi, 12 noiembrie, după închiderea bursei. Vânzarea a generat un interes puternic din partea investitorilor interni şi internaţionali.

„Suntem încântaţi de progresele realizate de Banca Transilvania în ultimii ani. Modelul de afaceri rezistent şi adaptabil al băncii, capacitatea sa dovedită de a face faţă dificultăţilor cu rapiditate, deschidere şi transparenţă, echipa managerială experimentată şi sprijinul important din partea acţionarilor fac din Banca Transilvania o bancă puternică şi rezistentă”, a declarat directorul general al BERD, Nick Tesseyman.

„BERD rămâne încrezător în perspectivele viitoare ale Băncii Transilvania şi în capacitatea sa de a-şi întări profitabilitatea şi poziţia de piaţă. Prin reducerea participaţiei noastre ajutăm la creşterea lichidităţii acţiunilor Banca Transilvania în timp ce continuăm să sprijinim strategiei de creştere a băncii”, a adăugat Nick Tesseyman.

Anterior acestei tranzacţii, BERD deţinea o participaţie de 14,3% la Banca Transilvania şi a sprijinit întărirea bazei de capital şi extinderea activităţilor BT, care între timp a devenit a treia mare bancă din România în funcţie de active.

Conform Ziarului Financiar, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a marcat un profit de peste 600% prin exitul parţial pe care l-a făcut vineri, 13 noiembrie, din Banca Transilvania, ce a implicat vânzarea unui pachet de 2,86% din bancă pentru 216,9 milioane lei (50 milioane euro), potrivit calculelor ZF în baza datelor oficiale. BERD a intrat în acţionariatul BT în 2001.

Pachetul de acţiuni vândut reprezintă 2,86% din capitalul băncii, participaţia BERD scăzând astfel la 11,47% din Banca Transilvania. Preţul la care a fost încheiată vânzarea a fost de 2,5 lei/titlu, BERD oferind investitorilor un discount de 5,6% faţă de cotaţia de închidere din şedinţa de joi, 12 noiembrie.

Tranzacţia a fost intermediată de casa cehă de brokeraj Wood&Co.

Sursa: economica.net / zf.ro

Noutăți similare