Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

BCE oferă băncilor europene un nou program de finanțare: 1 trilion de euro, dobânda - 0,25% pe an

BCE oferă băncilor europene un nou program de finanțare: 1 trilion de euro, dobânda - 0,25% pe an Sursa foto: Reuters

Banca Centrală Europeană (BCE) a prezentat recent detaliile programului TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations) prin care acordă băncilor europene credite ieftine pe termen lung, de până la 4 ani, pentru ca acestea să-și sporească, la rândul lor, volumul de credite acordate firmelor, în scopul relansării economiei europene afectată încă de criză, dar și pentru evitarea unei deflații, scrie bancherul.ro.

Președintele BCE, Mario Draghi (foto), a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că băncile care nu vor dovedi ca au folosit banii furnizați de banca centrală pentru finanțarea economiei vor fi obligate să-i returneze.

În acest fel, Draghi vrea să elimine posibilitatea ca băncile, în loc să finanțeze economia reală, să cumpere titluri de stat emise de guverne, ca în cazul precedentelor programe ale BCE de furnizare de lichidități, o dependență prea strânsă dintre bănci și guverne dovedindu-se catastrofală în timpul recentei crize financiare. Se încearcă, așadar, eliminarea cercului vicios bănci-guverne.

În detaliile programului publicat de BCE se prevede că băncile vor putea accesa finanțări independent sau în cadrul grupurilor, dacă îndeplinesc anumite criterii, precum o activitate de creditare în creștere. Fiecare bancă va putea accesa fonduri reprezentând 7% din valoarea soldului împrumuturilor acordate firmelor, exclusiv creditele ipotecare.

Pentru finanțările în cadrul programului TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations), băncile vor plăti o dobândă de doar 0,10% peste rata de referință a BCE, de 0,15%, adică în total doar 0,25% pe an.

Prin aceste fonduri foarte ieftine, BCE speră să stimuleze creditarea, în special în cazul IMM-urilor din țările periferice ale zonei euro, afectate puternic de criză.

“Băncile ar trebui să profite la maxim de acest program pentru a-și îmbunătăți solvabilitatea și capitalurile, astfel încât să poată contribui la creșterea creditării”, a spus Draghi.

El a precizat că băncile pot accesa în cadrul primelor două operațiuni de finanțare TLTRO programate pentru 18 septembrie si 11 decembrie 2014, în jur de 400 de miliarde de euro, iar în următoarele operațiuni volumul total al finanțărilor disponibile se ridică la nu mai puțin de 1 trilion de euro.

Sursa: bancherul.ro

Noutăți similare