Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Băncile din Indonezia sunt cele mai profitabile din lume

Băncile din Indonezia sunt cele mai profitabile din lume Sursa foto:

Calculele Bloomberg arată că în Asia se află ţara cu cele mai profitabile instituţii de credit active în cele mai mari 20 de economii ale lumii, cu un randament mediu al capitalului investit de 23% la cele mai mari cinci bănci ale ţării, scrie money.ro.

Băncile din Indonezia sunt cele mai profitabile dintre instituţiile de credit active în cele mai mari 20 de economii ale lumii, randamentul mediu al capitalului investit fiind de 23% la cele mai mari cinci bănci ale ţării.

Randamentul capitalului investit, un indicator care arată cât de bine sunt folosiţi banii acţionarilor, este mai mare decât în cazul băncilor din China, unde se situează la 21% pentru băncile de mărime similară, cu valoare de piaţă de peste 5 miliarde de dolari. În Canada randamentul este de 20%, în timp ce în SUA se situează la 9%, potrivit calculelor Bloomberg.

Profitabilitatea băncilor din Indonezia ar putea fi chiar mai mare, dacă acestea nu s-ar număra şi printre cele mai ineficiente instituţii de credit în funcţie de raportul dintre cheltuieli operaţionale şi active totale.

Câştigurile băncilor în Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, sunt susţinute de marjele nete din dobânzi, diferenţa dintre dobânzile percepute la credite, în medie 12%, şi cele plătite la depozite.

Marja netă medie pentru cele mai mari cinci bănci locale este de 7 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel din rândul ţărilor membre G20, notează Bloomberg, citând cele mai recente date disponibile.

"Vor să crediteze la dobânzi mai mari, pentru că au un cost prea mare pentru furnizarea serviciilor bancare, determinat de ineficienţă. Dacă reduc costurile, pot să scadă şi rata pentru împrumuturi fără să scadă neapărat profiturile", a declarat, la sfârşitul anului trecut, viceguvernatorul băncii centrale, Hartadi Sarwono.

Împrumuturile neperformante din sistemul bancar, situate la nivelul minim record de 2%, ar putea creşte în acest an, ca urmare a avansului rapid al creditării, potrivit unor estimări Fitch.

Potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Indonezia va înregistra un avans economic mediu de 6,4% în perioada 2013-2017. PIB al ţării s-a situat la 846 miliarde de dolari în 2011, conform datelor FMI.

Sursa: money.ro

Noutăți similare