Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Băncile din Grecia ar putea rămâne fără fonduri, retragerile din conturi sunt estimate la 2 mlrd euro săptămânal

Băncile din Grecia ar putea rămâne fără fonduri, retragerile din conturi sunt estimate la 2 mlrd euro săptămânal Sursa foto: economiczoom.ro

Clienţii băncilor din Grecia retrag din conturi circa 2 miliarde de euro săptămânal, iar dacă ritmul nu va încetini, instituţiile bancare vor rămâne fără garanţii pentru accesarea de noi credite în trei luni şi jumătate, potrivit estimărilor JP Morgan.

Conform calculelor JP Morgan, băncile elene au cheltuit deja în acest an 80 miliarde de euro dintr-o finanţare externă de maxim 108 miliarde de euro oferită de Banca Centrală Europeană (BCE) şi de Banca Naţională a Greciei, de unde rezultă că mai au la dispoziţie 28 miliarde de euro pentru garantarea obţinerii de noi împrumuturi, anunță Mediafax.

Retragerile de depozite din conturile bancare din Grecia, calculate pe baza cererii instituţiilor bancare elene de fonduri externe, au însumat de la începutul anului 21 miliarde de euro, dintre care 17 miliarde de euro au fost retrase înaintea alegerilor parlamentare din 25 ianuarie, câştigate de partidul de stânga radicală Syriza.

În ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, punând presiune pe banca centrală a Greciei şi pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.

În aceste condiţii, banca centrală a Greciei furnizează băncilor lichidităţile de care acestea au nevoie prin accesarea programului de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance) de la BCE, program care a fost suplimentat luna trecută până la 65 miliarde de euro.

Principala problemă cu creditele acordate prin ELA o reprezintă nivelul mai mare al dobânzii, de 1,55% pe an, faţă de dobânda de 0,05% pe an pe care BCE o cere băncilor centrale din zona euro pentru împrumuturile obişnuite.

Potrivit JP Morgan, băncile au utilizat deja fondurile disponibile prin programul ELA, iar singurele garanţii de care dispun în prezent sunt obligaţiunile oferite în 2012-2013 de creditorii din zona euro prin intermediul Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF).

Sursa: mediafax.ro

Noutăți similare