Azi: € 19,1005 lei 0,0054 $ 17,7679 lei 0,0347
Ma: € 19,1701 lei 0,0696 $ 17,7879 lei 0,0200

Viceguvernator BNR: "România va adera la Uniunea Bancară și la zona euro în următorul nostru mandat"

Viceguvernator BNR: Sursa foto: evz.ro

Aderarea la zona euro, intrarea în Uniunea Bancară şi continuarea dezvoltării instituţiilor europene reprezintă principalele provocări pentru următorul mandat în conducerea Băncii Naţionale a României, a declarat recent viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în cadrul ediţiei a 14-a a colocviilor juridice cu tema „Post Crisis Mandates For Central Banks: Regulatory and Institutional Challenges”.

„În mandatul următor, cu siguranţă România va adera la Uniunea Bancară, la zona euro şi va continua să dezvolte instituţiile europene, dar sper ca următorul nostru mandat să se confrunte cu mai puţine provocări şi mai puţine crize decât precedentul”, a spus Bogdan Olteanu. Autorităţile române au anunţat ca dată ţintă pentru adoptarea euro anul 2019, scrie economica.net.

El a precizat că provocarea actualului mandat, care se încheie peste două zile, a constat în crearea unui cadru de reglementare care să permită sistemelor bancare la nivel european să se auto-stabilizeze, astfel încât să nu fie necesară folosirea banilor publici pentru salvarea băncilor.

“În unele ţări, contribuabilii au plătit pentru a sprijini sistemul bancar, în altele nu. În România, spre exemplu, unde nu s-au folosit bani publici pentru sprijinirea sistemului bancar după 2008, am încercat şi am reuşit să prevenim eventualele probleme, în loc să acţionăm ulterior. În România, ca şi în alte ţări, contribuabilii au acelaşi mesaj: nu vrem să cheltuim banii publici pentru a sprijini sau salva sistemul bancar. De aceea noi, ca reglementatori, ca supraveghetori, trebuie să facem mecanismul să funcţioneze astfel încât să permită sistemului bancar să se stabilizeze singur, să nu apeleze la bani de la bugetul public”, a explicat Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a vorbit şi despre decizia României de a adera la Mecanismul Unic de Supraveghere al Uniunii Europene, înainte de aderarea la zona euro, „cât mai curând posibil”.

„Este un proces complicat atât pentru noi cât şi pentru Banca Centrală Europeană. (...) Dar suntem hotărâţi în această direcţie pentru că noi considerăm că merită să stăm la masa la care se iau decizii, să participăm la luarea acestor decizii şi să fim parte a construcţiei europene în care credem”, a subliniat Bogdan Olteanu.

În opinia sa, avantajele acestui parcurs sunt mai importante decât riscurile, unul din avantaje fiind cel referitor la faptul că nivelul de încredere în sistemul bancar românesc va creşte, deci costul de finanţare va fi mai scăzut.

Sursa: economica.net

Noutăți similare