Azi: € 20,0787 lei 0,0077 $ 18,0329 lei 0,0479
Lu: € 20,1958 lei 0,1171 $ 18,0536 lei 0,0207

Statul va intermedia cumpărarea și vânzarea pachetelor de acțiuni de la MAIB și Moldindconbank

Statul va intermedia cumpărarea și vânzarea pachetelor de acțiuni de la MAIB și Moldindconbank Sursa foto: realuniversity.com

Un proiect de hotărâre de Guvern prevede acordarea de împuterniciri Agenției Proprietății Publice (APP) de a exercita "din numele Guvernului acțiunile necesare în vederea cumpărării și deetatizării acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică, inclusiv să negocieze și să semneze antecontracte, contracte de vînzare-cumpărare și alte acte".

Documentul face trimitere la o lege adoptată de Parlament pe 15 decembrie 2017, prin care a fost reglementată procedura de cumpărare de către stat și deetatizare a acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică, scrie Mold-Street.

Astfel se deschide drumul spre preluarea de către stat a pachetelor de acţiuni de circa 43% de la Moldova-Agroindbank şi 64% de la Moldindconbank, anulate în 2016 urmare a căderii sub incidența prevederilor Legii instituțiilor financiare ce are în vedere nerespectarea cerințelor privind calitatea acționariatului.

Statul însă nu va fi mult timp proprietar al acestor pachete și în scurt timp le va scoate la vânzare. Astfel legea prevede că Agenția Proprietății Publice va asigura expunerea la vânzare a acțiunilor achiziționate pe piața reglementată și/sau prin sistemul multilateral de tranzacționare în termen de 7 zile lucrătoare din data înregistrării transferului dreptului de proprietate printr-o modalitate prevăzută de Guvern.

De asemenea se prevede că prețul inițial de vânzare a acțiunilor achiziționate nu va fi mai mic decât prețul la care acestea au fost achiziționate de Ministerul Finanțelor.

Într-un răspuns pentru Mold-Street, Banca Națională constata că aceste prevederi vor accelera procesul de înstrăinare a acțiunilor băncilor de importanță sistemică, ce au fost emise ca urmare a anulării acțiunilor deținute de persoane care nu corespund criteriilor de calitate, iar asigurarea înstrăinării expeditive a acestor acțiuni persoanelor care au fost evaluate de Banca Națională contribuie la consolidarea guvernanței corporative în banca vizată de achiziție.

Astfel, potrivit BNM implicarea statului prin procurarea și vânzarea acțiunilor nou-emise, va crea premise pentru atragerea de către stat a unor investitori de calitate în vederea procurării acestor acțiuni.

Pentru mai multe detalii - accesați mold-street.com

Sursa: mold-street.com

Noutăți similare