Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Sergiu Cioclea despre candidații la funcția de viceguvernator: “Sunt persoane integre cu experiență și studii internaționale”

Sergiu Cioclea despre candidații la funcția de viceguvernator: “Sunt persoane integre cu experiență și studii internaționale” Sursa foto: parlament.md

Declarația a fost făcută de către Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul unei conferințe de presă, organizate astăzi 11 august 2016 în incinta BNM.

Referitor la numirea celor 2 viceguvernatori ai BNM, domnul Cioclea a declarat:

„Eu am prezentat 2 candidaturi Parlamentului în luna iulie. Cu părere de rău plenul parlamentar a fost supraîncărcat cu multe alte întrebări și juridice și altele, și cu părere de rău au fost și circumstanțe personale când unele peroane puteau asista la o sesiune, altele nu puteau asista. Am luat de comun acord cu domnul Candu decizia să revin cu propunerea aceleași 2 persoane în primele zile ale sesiunii parlamentare în septembrie. (…) Ambele persoane sunt de o extremă calitate, integre, cu o reputație domestică și internațională de calitate. Sper foarte mult să aibă susținere parlamentarilor. Eu voi face tot posibilul să-i prezint și să-i apăr (în sensul bun al cuvântului) în plen. Sper foarte mult într-o lună și jumătate să fie completat consiliul executiv cu cei 2 noi membri. Sunt cetățeni moldoveni, au experiență internațională și studii internaționale. Nu sunt persoane care pot fi considerate din sistemul bancar.”

Referitor la recenta decizie privind menținerea ratei de bază la nivelul de 10% anual, Guvernatorul a subliniat:

„Am luat o pauză pînă la viitorul Consiliu sau pînă la celălalt. Noi am mers foarte repede. După cum ați văzut ultima decizie a fost să nu schimbăm rata de bază, dar înainte de asta am schimbat-o cu 3 p.p. Vrem să vedem cum funcționează mecanismele de transmisie. (…) Desigur vom continua politica de normalizare. (…) Acum nu pot să mă angajez că vom face acest lucru peste 3 săptămâni sau peste 2 luni. (…) Acum a fost o decizie de popas și vrem să vedem cum vin în spatele nostru și băncile comerciale și piața monetară. Dacă toate sunt bune – mergem mai departe.”

Referitor la cererile depuse la BNM pentru procurarea acțiunilor MAIB (cele 40% declarate concertate și anulate):

„Am avut niște cereri în trecut pe care le-am refuzat. Nu am crezut că candidații pe care i-am avut au fost de bună calitate, credință, cu capacități manageriale și de finanțare la măsura provocării de a fi un acționar de referință în prima bancă din Moldova. Deci - au fost refuzați. Acum avem indicații de interes care nu s-au materializat nici într-o depunere de documente. (…) Dar dacă înțelegem corect semnalele pe care le primim avem și parteneri de calitate care sunt interesați de acest pachet. Noi ca regulator nu putem spune cumpărați sau nu cumpărați, dar putem numai să salutăm dacă investitori de calitate, de care are nevoie de fapt sectorul bancar, își vor manifesta interesul cât mai repede. Și dacă ei mă văd acum – îi invit să o facă cât mai repede.” 

Imagini video de la conferința de presă urmăriți în continuare. Sursa imagini: privesc.eu.

 

Sursa: privesc.eu / bancamea.md

Noutăți similare