Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271
Lu: € 19,1544 lei 0,0113 $ 17,8513 lei 0,0205

Sberbank a contestat la Curtea Generală a Europei sancțiunile impuse băncii

Sberbank a contestat la Curtea Generală a Europei sancțiunile impuse băncii Sursa foto: Reuters / Sergei Karpukhin

Cel mai mare creditor din Europa Centrală şi de Est, Sberbank, a anunţat că a contestat la Curtea Generală a Europei, a doua instanţă din UE, sancţiunile impuse băncii de Occident în urma crizei din Ucraina, scrie economica.net cu referire la Reuters.

În iulie, UE a anunţat că bănci de stat precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

Sberbank nu a prezentat detalii privind conţinutul contestaţiei, scrie Agerpres.

În luna august a acestui an, Sberbank avertiza că decizia liderilor UE de a include banca pe lista instituţiilor sancţionate “subminează fundaţiile sistemului financiar mondial şi nu va contribui la atenuarea crizei cauzată de situaţia din Ucraina”.

Sberbank este cea mai mai mare bancă din Rusia. Cu peste 19.000 de filiale, banca este lider pe segmentul de retail, business şi corporate banking, fiind de asemenea un important creditor în Europa.

Peste o treime din acţiunile băncii sunt deţinute de investitori din Europa şi SUA iar grupul respectă strict legislaţia statelor unde este prezent şi îndeplineşte toate standardele impuse de autorităţile de reglementare din Europa şi SUA, anunţa Sberbank în august.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar aveau ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

Sursa: economica.net

Noutăți similare