Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Norvegia ar putea renunța la banii cash până în 2020, doar 5% din tranzacții se fac în numerar

Norvegia ar putea renunța la banii cash până în 2020, doar 5% din tranzacții se fac în numerar Sursa foto: exchangeratecalculator.com

Banii cash mai sunt folosiți în doar 5% din tranzacțiile care au loc în Norvegia, în consecință una dintre organizațiile instituțiilor financiare din țară susține că statul nordic ar trebui să nu mai folosească deloc banii lichizi, până în 2020, scrie incont.ro cu referire la Russia Today.

Finans Norge – organizație care reprezintă 200 de instituții și grupuri financiare din țară, susține eliminarea definitivă a tranzacțiilor cu bani cash în Norvegia, ceea ce ar preveni infracțiunile, jafurile și spălarea de bani.

“Banii lichizi sunt atât de puțin prezenți în plățile care se fac în societatea noastră, încât am putea trăi foarte bine și fără ei”, se arată într-o declarație publicată pe site-ul Finans Norge.

Confederația mai arată că de la începutul anului numărul tranzacțiilor cu cardul a crescut cu 8,6%, iar norvegienii au scos considerabil mai puțini bani de la ATM-uri și au folosit mai puțini bani lichizi pentru plăți în magazine.

Finans Norge mai precizează că banii cash mai sunt folosiți în doar 5% din tranzacțiile financiare din țară, doar Suedia și Marea Britanie înregistrând valori mai mici în Europa.

De cealaltă parte, criticii măsurii susțin că eliminarea totală a banilor lichizi din tranzacțiile financiare ar putea prejudicia viața privată a indivizilor.

“Trebuie să existe posibilitatea de a plăti pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționezi fără să fii înregistrat. De asemenea, trebuie să fii naiv să crezi că infracțiunile dispar odată cu banii cash. Vedem că infracțiunile s-au îndreptat deja către mediul virtual și sistemele de plăți cu cardul”, spune Guri Melby, membru al partidului liberal din Norvegia.

Autoritatea pentru protecția datelor personale din Norvegia – Datatilsynet, a declarat, de asemenea, că este important ca oamenii să poată face cumpărături fără a lăsa “urme electronice”. “Principala îngrijorare este că nu vei mai putea plăti pentru nimic fără a putea fi urmărit”, a spus Bjørn Erik Thon, din partea Datatilsynet.

Situația este asemănătoare cu cea din Suedia, prima țară din Europa care a introdus în circulație bancnotele, în 1661. Acum aproape că nu le mai folosește. O societate fără bani în formă fizică începe să prindă contur din ce în ce mai mult, într-o țară cu un nivel ridicat de tehnologizare, în care cei care preferă monedele sau bancnotele sunt din ce în ce mai puțini.

Sursa: incont.ro

Noutăți similare

Prima agenție ProCredit Bank care va opera fără numerar la ghișeu

În scopul continuării implementării conceptului de autodeservire în cadrul Zonei 24/7 și strategiei BC „ProCredit Bank” S.A., banca informează despre reorganizarea activității Agenției nr. 1 a Filialei nr. 1 Chişinău, amplasată pe adresa mun. Chişinău str. Sarmizegetusa 1. Astfel, începând cu data de...