Azi: € 19,1005 lei 0,0054 $ 17,7679 lei 0,0347
Ma: € 19,1701 lei 0,0696 $ 17,7879 lei 0,0200

Lege modificată: Moratoriul instituit de BNM la băncile aflate sub administrare specială poate fi prelungit de la 4 la 9 luni

Lege modificată: Moratoriul instituit de BNM la băncile aflate sub administrare specială poate fi prelungit de la 4 la 9 luni Sursa foto: moldova.org

Parlamentul a adoptat marţi concomitent în 2 lecturi modificările la Legea privind instituţiile financiare, ce prevăd extinderea competenţelor Băncii Naţionale (BNM) în ceea ce priveşte stabilirea termenului moratoriului la administrarea specială a băncilor comerciale, anunță Infotag.

Documentul, adoptat după discutarea situaţiei din sectorul financiar-bancar, prevede că termenul moratoriului stabilit de BNM în privinţa băncilor aflate sub administrare specială poate fi prelungit de la 4 la 9 luni, iar după necesitate – cu alte 90 de zile. În opinia autorilor, acest fapt va asigura regulatorului competenţele necesare pentru asanarea situaţiei financiare a băncilor, aflate sub administrare externă.

O încercare de a lua această decizie a fost întreprinsă săptămâna trecută, însă atunci acestui fapt s-au opus unii deputaţi, care au solicitat ca iniţial să fie audiat raportul comisiei de anchetă privind situaţia din sectorul bancar.

În prezent în Moldova 3 bănci comerciale se află sub administrare specială: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Termenul moratoriului, în cadrul cărui accesul la activele băncii este strict limitat, iar administratorul special se ghidează de necesităţile băncii, nu de solicitările creditorilor şi instanţelor de judecată, urma să expire pe 27 martie. Moratoriul nu permite acţionarilor sau persoanelor afiliate băncii să înstrăineze resursele băncii. Conform modificărilor, interdicţia pentru bunurile băncii poate fi prelungită de BNM, în caz de necesitate.

Pe parcursul termenului moratoriului nu se aplică dobânzi, penalităţi şi alte măsuri de răspundere patrimonială pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiilor băncii; dobânzile stabilite la obligaţiile băncii se calculează, dar se plătesc numai după expirarea termenului moratoriului sau după ridicarea acestuia de către Banca Naţională înainte de termen; nu se admite intentarea şi continuarea procedurilor judiciare sau administrative, precum şi aplicarea altor metode de apărare juridică în scopul obţinerii sau asigurării plăţilor aferente depozitelor sau datoriilor; se suspendă executarea documentelor executorii şi a altor acte supuse executării silite privind urmărirea activelor băncii, inclusiv a bunurilor gajate, cu excepţia cazurilor legate de creanţele asupra cărora nu se extinde moratoriul; nu se admite satisfacerea cererii acţionarului băncii privind răscumpărarea acţiunilor, în urma căreia acţionarul se va retrage din componenţa acţionarilor băncii, scrie agenția Infotag.

Sursa: infotag.md

Noutăți similare