Azi: € 18,9424 lei 0,0737 $ 17,6973 lei 0,0284
Mâine: € 19,0354 lei 0,0930 $ 17,7206 lei 0,0233

Guvernul italian a alocat 20 de miliarde de euro pentru salvarea Monte dei Paschi di Siena și a altor bănci

Guvernul italian a alocat 20 de miliarde de euro pentru salvarea Monte dei Paschi di Siena și a altor bănci Sursa foto: telegraph.co.uk / Bloomberg

Guvernul italian a decis să salveze Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS) de la faliment cu bani publici. Decizia este controversată, având în vedere că, potrivit unor observatori ai pieței bancare europene, aceasta încalcă reglementările europene care limitează utilizarea banilor contribuabililor pentru recapitalizarea băncilor, scrie conso.ro.

Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume și a treia ca mărime din Italia, nu a reușit să atragă un investitor privat important dispus să participe la operațiunea de majorare de capital, necesară pentru ca banca să își poată continua activitatea. Instituția ar fi avut nevoie de 5 miliarde de euro, până la finalul acestei luni, pentru a nu fi închisă.

Fond de salvare pentru mai multe bănci

Premierul italian Paolo Gentiloni a declarat că Executivul a autorizat înființarea unui fond de 20 de miliarde de euro pentru a finanța băncile aflate în dificultate, și în primul rând Monte dei Paschi. Din acest fond, ar urma să fie salvate și băncile Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza.

La rândul său, banca a anunțat că va solicita oficial ajutor de stat, deschizând calea pentru cea mai mare naționalizare a unei bănci italiene din ultimele decenii.

Guvernul de la Roma a dat asigurări că va acționa în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deținători de bonduri Monte dei Paschi vor fi forțați să accepte pierderi, pentru ca plătitorii de taxe să nu fie nevoiți să acopere întreaga sumă.

În schimb, Executivul și Monte dei Paschi au promis protecție pentru aproximativ 40.000 de mici deponenți.

Sursa: conso.ro

Noutăți similare