Azi: € 20,0787 lei 0,0077 $ 18,0329 lei 0,0479
Lu: € 20,1958 lei 0,1171 $ 18,0536 lei 0,0207

Guvernul a aprobat vânzarea acțiunilor Moldindconbank și a alocat 764 milioane lei

Guvernul a aprobat vânzarea acțiunilor Moldindconbank și a alocat 764 milioane lei Sursa foto: gov.md

Guvernul a aprobat astăzi, 30 ianuarie 2019, semnarea unui precontract privind cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de Moldindconbank.

Astfel, 63,89% din acțiunile nou-emise vor fi cumpărate de către Agenția Proprietății Publice (APP), la un preț de peste 760 milioane de lei, anunță un comunicat de presă al Guvernului.

După procurarea pachetului de acțiuni a băncii comerciale, APP îl va expune la vânzare ca pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. În același timp, vor fi asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. În următoarea etapă, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației.

Decizia Executivului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale Moldindconbank va contribui la menținerea stabilității băncii, va facilita realizarea tranzacției cu potențialii investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar.

Pentru cumpărarea acțiunilor nou emise și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor, Ministerul Finanțelor va aloca APP, circa 764 milioane de lei. Banii vor fi recuperați de la investitor.

Amintim că recent Banca Națională a Moldovei a oferit unei companii din Bulgaria, „Doverie United Holding AD”, permisiunea de a achiziționa pachetul majoritar de acțiuni al Moldindconbank.

Sursa: gov.md

Noutăți similare