Azi: € 19,4419 lei 0,0311 $ 17,1324 lei 0,0086
Mâine: € 19,4222 lei 0,0197 $ 17,1310 lei 0,0014

Guvernatorul BNM a participat în Iordania la adunarea anuală a BERD

Guvernatorul BNM a participat în Iordania la adunarea anuală a BERD Sursa foto: bnm.md

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a reprezentat țara noastră la Adunarea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a avut loc în perioada 8-10 mai 2018 în Iordania, anunță un comunicat de presă al regulatorului.

Președintele BERD, Suma Chakrabarti, a menționat printre cele mai importante proiecte ale instituției semnate în 2017 și proiectele de interconectări în domeniul energetic dintre Republica Moldova și România. La rândul său, Sergiu Cioclea a menționat în declarația sa că 2017 a fost un an record în termeni de investiții semnate de BERD în Republica Moldova, cu un volum de peste 130 milioane euro, confirmând astfel poziția de lider investițional al instituției cu un total de 1,1 miliarde euro investite în circa 120 de proiecte din țară. Guvernatorul BNM a îndemnat BERD să susțină în continuare consolidarea sectorului bancar moldovenesc, participând la capitalul celor mai mari bănci din țară.

În cadrul dezbaterilor, președintele BERD Suma Chakrabarti a cerut opinia reprezentanților țărilor membre referitor la eventuala extindere a operațiunilor instituției în țările Africii Subsahariene. Sergiu Cioclea a prezentat poziția autorităților moldovenești menționând că o asemenea expansiune este acceptabilă, dar numai dacă nu pune în pericol atingerea scopurilor BERD pe termen scurt și mediu în țările actuale de operațiune, printre care Republica Moldova. Pentru a determina axele potențialei extinderi în afara zonei tradiționale a BERD, Republica Moldova a solicitat efectuarea unui studiu de fezabilitate și angajarea unui dialog activ cu partenerii tradiționali de dezvoltare în regiunea Africii Subsahariene, precum Banca Mondiala, Banca Africană de Dezvoltare, ONU și alții, cu scopul de a evita o eventuală suprapunere a activităților. Conducerea BERD urmează să propună o sinteză a discuțiilor și să informeze autoritățile naționale despre următorii pași ai instituției în acest domeniu. Totodată, ariile de activitate a BERD vor rămâne neschimbate pană în 2020, termenul-limită  de realizare a actualului plan de operațiuni și investiții.

În cadrul evenimentului, Sergiu Cioclea a avut un șir de întrevederi cu conducerea de vârf a BERD și cu membri ai Consiliului director al instituției pentru a explica progresul reformelor economice din Republica Moldova. Guvernatorul BNM a avut, de asemenea, întrevederi cu șefi ai delegațiilor naționale prezente la eveniment (SUA, Austria, Elveția, Italia, România, Croația, Serbia, Turcia, Ucraina, Kîrgîstan, Turkmenistan, Azerbaidjan, Uzbekistan etc.), reprezentanți ai Comisiei Europene, directori ai unor grupuri bancare internaționale, investitori și jurnaliști străini. În special, Sergiu Cioclea a convenit cu Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor publice al României, de a intensifica relațiile dintre țările noastre în cadrul formatului de cooperare oferit de BERD cu scopul multiplicării și accelerării proiectelor de interes comun.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare