Azi: € 19,2765 lei 0,0506 $ 17,6783 lei 0,0301

(foto) Banca Centrală Europeană a dezvăluit noile bancnote de 100 și 200 euro

(foto) Banca Centrală Europeană a dezvăluit noile bancnote de 100 și 200 euro Sursa foto: flickr.com/photos/europeancentralbank

Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit publicului noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, care vor intra în circulație la data de 28 mai 2019.

După bancnotele de 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR și 50 EUR, bancnotele de 100 EUR și 200 EUR sunt ultimele două bancnote din seria „Europa”, care va deveni completă odată cu lansarea acestora.

Pentru noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR s-au utilizat elemente de siguranță noi și inovatoare. Similar celorlalte bancnote, acestea sunt ușor de verificat utilizând metoda „atinge, privește, înclină”.

În partea de sus a benzii de culoare argintie, o hologramă-satelit prezintă simboluri „€” care gravitează în jurul numărului și care devin mai clare sub lumină directă. Pe banda de culoare argintie sunt redate, de asemenea, portretul Europei, elementele arhitecturale și un simbol „€” de mari dimensiuni. Totodată, noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR includ un număr verde-smarald optimizat. Deși numărul verde-smarald în sine este prezent pe toate celelalte bancnote din seria „Europa”, această versiune optimizată prezintă și simboluri „€” în interiorul numărului.

Dimensiunea noilor bancnote de 100 EUR și 200 EUR diferă de cea a vechilor bancnote. Ambele bancnote au acum o înălțime egală cu cea a bancnotei de 50 EUR. Lungimea acestora rămâne însă nemodificată: cu cât lungimea bancnotei este mai mare, cu atât valoarea acesteia crește. Datorită înălțimii identice, echipamentele pot manipula și procesa acum mai ușor bancnotele de 50 EUR, 100 EUR și 200 EUR. De asemenea, acestea vor încăpea mai bine în portofelele cetățenilor și vor avea o durată de viață mai lungă, întrucât vor fi mai puțin expuse uzurii.

Pe lângă elementele de siguranță care pot fi observate cu ochiul liber, bancnotele euro conțin și elemente de siguranță care pot fi citite de echipamente. Pe noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, aceste elemente au fost optimizate, fiind adăugate și unele noi pentru a permite procesarea și verificarea cu rapiditate a autenticității bancnotelor. După cum a evidențiat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv, în discursul său de la evenimentul de dezvăluire a noilor bancnote, odată cu trecerea la noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, întregul set de bancnote euro va continua să ofere o protecție puternică împotriva contrafacerii. Bancnotele euro vor fi astfel și mai sigure, dar și mai ușor de verificat și de manipulat.

  

  

Sursa foto: flickr.com/photos/europeancentralbank

Sursa: ecb.europa.eu

Noutăți similare