Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271
Lu: € 19,1544 lei 0,0113 $ 17,8513 lei 0,0205

Etapa a II-a a investigațiilor de la BEM, Banca Socială și Unibank: BNM a dat start concursului pentru selectarea companiilor

Etapa a II-a a investigațiilor de la BEM, Banca Socială și Unibank: BNM a dat start concursului pentru selectarea companiilor Sursa foto: noi.md

Concursul privind selectarea firmei care va desfășura cea de-a doua etapă a investigațiilor în cazul celor 3 aflate sub administrare specială, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, a demarat astăzi, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), anunță Moldpres.

BNM a solicitat oferte și a expediat caietul de sarcini firmelor internaționale calificate pentru a efectua o investigație a iregularităților și tranzacțiilor semnificative în care au fost implicate cele trei bănci. Anterior s-a anunțat că proiectul caietului de sarcini pentru selectarea companiei ce va efectua cea de-a doua etapă a investigației a fost agreat de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Potrivit comunicatului BNM, obiectivul final al investigației în cauză este de “a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacțiile dubioase, care au deținut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacțiilor investigate, de a identifica neregulile și pierderile de amploare în aceste bănci, precum și de a elabora și a implementa o strategie de recuperare a activelor”.

Se anticipează că ofertanții își vor prezenta propunerile într-un consorțiu cu o firmă internațională de consultanță juridică de renume. În baza informațiilor colectate deja de BNM și a rezultatelor investigației solicitate, firma de consultanță juridică va trebui să inițieze măsuri civile, penale, interguvernamentale, de aplicare a mecanismului de insolvabilitate (după caz), în coordonare cu BNM, în Republica Moldova și în jurisdicții străine pentru a urmări, reține și a recupera activele.

Termenul-limită de prezentare a ofertelor este 1 septembrie 2015.

Sursa: moldpres.md

Noutăți similare