Azi: € 19,0959 lei 0,0585 $ 17,8167 lei 0,0346
Mâine: € 19,0161 lei 0,0798 $ 17,7257 lei 0,0910

BNM a decis instituirea administrării speciale la Banca de Economii

BNM a decis instituirea administrării speciale la Banca de Economii Sursa foto: bancamea.md

Vineri seara, administrația Băncii Naționale a Moldovei a decis instituirea administrării speciale la Banca de Economii. Administrator special a fost numit Ion Ropot, șeful Direcției Supraveghere specială din cadrul BNM, scrie mold-street.com. Motivele oficiale nu sunt cunoscute, iar acestea urmează a fi anunțate de BNM doar după alegerile parlamentare de duminică.

Informația nu a fost confirmată de BNM, dar mold-street.com face referire la mai multe surse din sistemul bancar și din conducerea țării.

Există cel puțin 2 versiuni ale deciziei adoptate. Potrivit uneia, Banca de Economii nu mai dispune de lichidități și din cele peste 7,4 miliarde de lei incluse în raportul pentru luna octombrie, abia au mai rămas 70 de milioane de lei, adică mai puțin de 1%.

O altă versiune este că administrația specială a fost instituită pentru a putea facilita realizarea unei tranzacții, pentru care în condiții normale ar fi fost necesar acordul Guvernului și Parlamentului.

“Ar putea fi chiar o tranzacție de fuzionare cu altă bancă, dar cel mai probabil că este vorba de preluarea Băncii de Economii de către o corporație străină”, au declarat pentru mold-street.com surse sub acoperirea anonimatului.

Potrivit Legii instituțiilor financiare, administrarea specială se instituie pe o perioadă de până la 9 luni și reprezintă “un regim de administrare instituit pentru o anumită perioadă în privința unei bănci, care prevede realizarea unui complex de măsuri administrative, financiare, juridice, organizatorice în scop de stabilire a condițiilor optime pentru conservarea valorii activelor, eliminarea deficienților în administrarea băncii și a patrimoniului ei, încasarea creanțelor, stabilirea posibilităților de remediere a situației financiare, inclusive de restructurare, sau de lichidare a băncii”.

Sursa: mold-street.com

Noutăți similare