Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

BEM a solicitat autorizația Băncii Naționale pentru achiziționarea a 100% din acțiunile Unibank

BEM a solicitat autorizația Băncii Naționale pentru achiziționarea a 100% din acțiunile Unibank Sursa foto: infomarket.md

Banca de Economii (ВЕМ) poartă negocieri pentru achiziţionarea a 100% de acţiuni ale BC UNIBANK, care la situaţia din 1 iulie avea active de peste 8 miliarde de lei ($570 milioane), scrie noi.md cu referire la Infotag.

Un acţionar al „Unibank”-ului a comunicat agenţiei "Infotag" că în prezent conducerea ВЕМ are nevoie de autorizaţii de la Banca Naţională a Moldovei (BNM), care au fost solicitate de ВЕМ. Interlocutorul agenţiei, invocând faptul că nu cunoaşte amănuntele tranzacţiei care se pregăteşte, a ezitat să răspundă la întrebarea ce va fi cu „Unibank”: va continua activitatea pe piaţă sau acţionarul nou are planuri de alipire a acesteia la ВЕМ?

Un înalt funcţionar al BNM, care anterior a fost constant o sursă veridică, a confirmat faptul că ВЕМ a solicitat regulatorului autorizaţia pentru cumpărarea acţiunilor „Unibank”-ului.

"Este vorba despre intenţia ВЕМ de a achiziţiona toate 100% de acţiuni ale acestei bănci. BNM a solicitat informaţii suplimentare, de care regulatorul are nevoie pentru a studia detaliat şi a analiza eventuala tranzacţie", a spus sursa.

Aceasta a atras atenţia la faptul că pentru efectuarea tranzacţiei, cel mai probabil, va fi necesară o şedinţă a Consiliului de Administraţie al ВЕМ şi adunarea acţionarilor „Unibank”-ului.

"Nu este exclus faptul că dacă activele „Unibank”-ului care se cumpără depăşesc 50% din activele ВЕМ, va trebui convocată şi adunarea generală a ВЕМ care să aprobe viitoarea achiziţie", a menţionat interlocutorul agenţiei.

La 1 iulie, activele ВЕМ, al cărui acţionar este statul, cu un pachet de 33,4% din acţiuni, dar şi compania de investiţii "VEB Capital" (33,8%), proprietate 100% a "Vneşekonombank" (Rusia), constituiau 10,2 miliarde de lei.

La 1 iulie, 2014, Вanca de Еconomii deţine un capital normativ total de 511 milioane de lei, iar „Unibank” – de 311 milioane de lei. Portofoliul de credite al acestor bănci era de 2,1 miliarde de lei şi 3,7 miliarde de lei, respectiv. Depozitele – 8,1 miliarde de lei şi 6,9 miliarde de lei. Capitalul social – 197 de milioane de lei şi 282 de milioane de lei. Reducerile la pierderi pentru credite – 533 de milioane de lei şi 42 de milioane de lei.

Sursa: noi.md / Infotag

Noutăți similare