Azi: € 19,0161 lei 0,0798 $ 17,7257 lei 0,0910

Băncile islamice devin tot mai populare în lume. Cum reușesc acestea să câștige fără a percepe dobândă la credite?

Băncile islamice devin tot mai populare în lume. Cum reușesc acestea să câștige fără a percepe dobândă la credite? Sursa foto: abone.e-haberajansi.com

Sunt credibile informațiile despre așa-numitele "bănci morale", care câștigă din afaceri fără a percepe dobândă la credite? Lumea islamică are un răspuns la această întrebare: obligațiunile islamice, "Sukuk", devin tot mai populare în lume, inclusiv în Europa, scrie ziare.com.

Tot mai mulți oameni din Turcia folosesc serviciile așa-numitelor bănci islamice. Aceste bănci nu au în portofoliu termenul de "dobândă", iar când dau un credit își asumă același risc cu al creditorului. În afară de asta, ele refuză să investească în proiecte ale investitorilor care au afaceri în sferele pe care ei le consideră imorale: tutun, alcool și jocuri de noroc.

După cum arată si datele statistice oficiale, din 2006 încoace, segmentul băncilor islamice din Turcia a cunoscut o creștere de 25-30% pe an. Cele 4 bănci islamice au avut la începutul anului un total de 800 filiale, iar între timp au ajuns la 900. Este vorba de "Bank Asya", "Turkiye Finans", "Kuveyt Turk" si "Albaraka Turk".

3 dintre aceste 4 bănci sunt originare din țări ale Golfului Persic. În acest moment, ele dețin 5% din sectorul bancar turcesc care, conform vicepremierului turc Ali Babadjan, este o cifra sub așteptări.

"Participația băncilor islamice în sectorul financiar al țării trebuie să crească, pentru a facilita accesul oamenilor la finanțare", a spus vicepremierul pentru publicația Hurriyet, citată de Deutsche Welle.

Coranul interzice dobânda

Băncile islamice respectă regulile dreptului islamic. Coranul le interzice să plătească, dar și să încaseze dobândă la creditele acordate. Cu toate acestea le este permis să distribuie câștigurile realizate. Dar de unde vin câștigurile, în lipsa dobânzilor?

Băncile tradiționale câștigă de pe urma dobânzilor percepute, iar instituțiile financiare islamice prin așa-numitul "contract de participare la câștiguri și pierderi". Astfel, băncile devin parteneri comerciali ai celor pe care îi creditează. Dacă afacerile merg bine, vor prospera împreună, iar în caz contrar vor suferi tot împreună și pierderile.

Obligațiunile islamice sunt cunoscute în sectorul bancar musulman ca "sukuk". Piața "sukuk" crește nu numai în islam ci și în Europa, Londra fiind cunoscută ca un puternic centru al finanțelor islamice din afara Orientului Apropiat.

"Suntem foarte apropiați de clienți, știm exact cum folosesc banii împrumutați de la noi", spune secretarul general al Uniunii Băncilor Islamiste din Turcia.

El vede și alte diferențe: "în băncile tradiționale, clienții decid singuri când și pentru ce să folosească creditul luat de la bancă. În băncile islamice, totul se face pe bază de parteneriat: profit există doar atunci când câștigă și banca. Dacă banca are pierderi, acestea se răsfrâng și asupra clientului", spune el.

"Din moment ce islamul interzice practicarea dobânzilor, pentru credincioșii musulmani acest sistem bancar este o posibilitate să obțină profit de pe urma banilor, fără să încalce regulile religioase", mai explică acesta.

Frica de islamizare

Turcii au implementat principiile finanțării islamiste încă de la sfârșitul anilor '80 ai secolului trecut. Totul a început cu câteva instituții financiare particulare care, în 2006, au fost recunoscute oficial ca bănci. Anul trecut, guvernul turc a emis obligațiuni de stat, sukuk, în valoare de 1,5 miliarde dolari, pentru piața internațională.

Anul acesta, obligațiunile valorau deja 3,3 miliarde dolari. Se așteaptă ca în următorii 10-20 de ani, ponderea acestora în sistemul financiar turc să crească de 4 ori.

Turcii ponderați cred că această ascensiune a băncilor islamiste va duce iremediabil și la o islamizare a Turciei.

Secretarul general amintit mai sus spune că aceste afirmații sunt nefondate. "Este vorba despre o afacere total privată", spune el, adăugând că în lumea financiară există afaceri evreiești, creștine și musulmane.

"Este un mod particular de finanțare, de activitate investițională pentru strângerea și distribuirea de bani. Băncile tradiționale câștigă din dobânzi. Noi ne finanțăm și finanțăm din câștiguri comerciale", adaugă acesta.

Reprezentantul băncilor islamice spune că aceste activități se desfășoară și în țări occidentale. "Kuveyt Turk are o filială in Mannheim, Germania, iar 'Islamic Bank of Britain' are 4 filiale în Marea Britanie", încheie acesta.

Sursa: ziare.com

Noutăți similare