Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Băncile europene vor majora salariile și bonificațiile în numerar pentru a compensa plafonarea bonusurilor

Băncile europene vor majora salariile și bonificațiile în numerar pentru a compensa plafonarea bonusurilor Sursa foto: personneltoday.com

Băncile europene încep să majoreze salariile şi bonificaţiile în numerar pentru a-şi păstra angajaţii, în urma introducerii reglementărilor de plafonare a bonusurilor în regiune, scrie economica.net cu referire la Bloomberg.

Aproximativ 63% dintre creditorii cu sediul în UE vor majora salariile de bază şi 55% intenţionează să crească bonificaţiile în numerar, faţă de 13% din băncile din afara UE, care vor să sporească salariile de bază şi, respectiv, 47% care intenţionează să crească bonificaţiile, se arată într-un studiu realizat de Marsh, cel mai mare broker de asigurare din lume, specializat în managementul riscurilor.

Actualele reglementări din UE prevăd că 40-60% din bonus trebuie plătit eşalonat în termen de 3-5 ani, cu posibilitatea ca bancherii să poată fi obligaţi să dea banii înapoi, dacă sunt descoperite ulterior nereguli.

Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară din Marea Britanie (FCA), Martin Wheatley, a avertizat că băncile vor găsi metode de a evita plafonarea bonusurilor, în condiţiile în care autorităţile de la Londra sunt îngrijorate că noile reglementări afectează competitivitatea industriei financiare a ţării.

“Băncile caută alte metode de a compensa plafonarea bonusurilor, în vederea evitării plecării angajaţilor către alţi competitori, ale căror activităţi sunt mai puţin reglementate. Majorarea salariilor şi a bonificaţiilor în numerar nu are nici o legătură cu performanţa, ceea ce este nesatisfăcător”, a avertizat Mark Quinn, de la Mercer UK.

Aproximativ 70% din băncile cu sediul în UE au anunţat că vor încerca să obţină aprobarea acţionarilor pentru a majora bonusurile la 200% din compensaţia fixă.

Studiul Mercer a fost realizat în rândul a 78 de firme de servicii financiare, incluzând 44 de bănci din 18 state.

Analiştii estimează că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) îşi va înăspri reglementările legate de bonusurile bancherilor, după ce un studiu a arătat diferenţe semnificative în modul de aplicare a directivei în cele 28 de state membre ale UE şi cel în care băncile evită limita impusă câştigurilor din sectorul financiar.

EBA ar putea include o supervizare mai strânsă a băncilor şi ar putea solicita mai multe detalii privind modul de aplicare a reglementărilor.

Câştigurile mari din sectorul financiar, plătite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezintă un subiect exploziv în Europa, spunându-se despre acestea că încurajează asumarea de riscuri mari pe termen scurt şi, de asemenea, că sunt disproporţionat de mari în contextul actual de austeritate.

Autoritatea Bancară Europeană, care este responsabilă pentru implementarea reglementărilor legate de bonusuri, propusese o limită de 500.000 de euro pentru salariul fix, indiferent dacă bancherul lucra în investment banking, retail banking, administrarea activelor sau în alte domenii, iar bonusurile să nu poată depăşi salariul fix. Cel puţin 10.000 de bancheri, majoritatea din Londra, urmau să fie afectaţi de noile limite.

Sursa: economica.net

Noutăți similare

La Victoriabank salariul tău prinde valoare

Produsul unic „Adu-ți salariul la Victoriabank” conține un set de avantaje și gratuități care oferă valoare atât banilor, cât și modului în care aceștia sunt gestionați ...